Peter Sagan klopt Alexander Kristoff
Peter Sagan klopt Alexander Kristoff - © ANP

Sagan klopt Kristoff, Mollema handhaaft zich

18 juli 2016
Peter Sagan heeft maandag de zestiende etappe van de Tour de France, van Moirans-en-Montagne naar het Zwitserse Bern, gewonnen.

De sprinter van Tinkoff was na 209 kilometer koers de snelste in de sprint, met een minimale voorsprong op Alexander Kristoff.

Martin en Alaphilippe
De koers werd gemaakt door Tony Martin en Julian Alaphilippe. Het Etixx-duo sprong al na 13 kilometer weg uit het peloton. De een na de ander probeerde het tweetal in te rekenen, waaronder de Nederlanders Bert-Jan Lindeman en Timo Roosen (beiden Team LottoNL-Jumbo), maar tevergeefs.

Martin en Alaphilippe werkten uitstekend samen, op de vlakke stukken maakte de Duitser tempo, bergop nam het Franse toptalent het stokje over. De voorsprong op het peloton bedroeg op zijn hoogtepunt bijna 6 minuten, maar iets voor de helft van de etappe begon die langzaam terug te lopen.

Achterhaald
Met Bern in zicht werden beide vluchters achterhaald. Alaphilippe gaf 25 kilometer voor de streep op, 3 kilometer verder was ook Martin het haasje.

Rui Costa deed vervolgens nog een poging, maar kon niet voorkomen dat het op een sprint uitdraaide. Daarin was Sagan nét te snel voor Kristoff. De Slowaak duwde zijn fiets met een bandlengte voorsprong over de meet.

Bauke Mollema
Bauke Mollema handhaafde zich in de top van het klassement. De Nederlander van Trek reed dezelfde tijd als klassementsleider Chris Froome en staat dus nog altijd op 1.47 van de Brit. (FOX Sports)