Vladimir Poetin
Vladimir Poetin - © ANP

"Olympische beweging stevent af op breuk met Rusland"

18 juli 2016
De Russische president Vladimir Poetin heeft de vloer aangeveegd met het rapport van het mondiale antidopingbureau WADA, waarin het land wordt beschuldigd van een door de staat geregisseerd dopingsysteem.

Honderden positieve dopingtesten zouden daarbij zijn weggemoffeld. "Het rapport is gebaseerd op de getuigenis van één man met een bedenkelijke reputatie", liet Poetin weten via een verklaring van het Kremlin.

Die ene getuige is Grigori Rodsjenkov, voormalig hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou, die verklaarde dat bij de Winterspelen van Sotsji een wisseltruc plaatsvond; besmette dopingstalen van Russische sporters werden omgewisseld voor schone exemplaren.

Poetin is tegen een schorsing van Rusland voor de Olympische Spelen van Rio. "Daarmee stevent de olympische beweging, die al meer dan honderd jaar mensen van over de hele wereld verenigt, af op een breuk." De president liet wel weten dat hij tegen doping is. "Daar is geen plaats voor in de sport; het is ongezond en oneerlijk." (ANP)