Waterpolosters wellicht alsnog naar Rio.
Waterpolosters wellicht alsnog naar Rio. - © ANP

Waterpolosters mogelijk alsnog naar Rio

19 juli 2016
De Nederlandse waterpolosters worden mogelijk op zeer korte termijn alsnog toegevoegd aan TeamNL voor de Olympische Spelen komende maand in Rio de Janeiro.

De ploeg van bondscoach Arno Havenga is de eerste reserve voor Rio 2016. Indien het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overgaat tot een algehele schorsing van Rusland vanwege het omvangrijke dopingschandaal, mag Oranje de opengevallen plaats innemen.

Het hoofdbestuur van het IOC houdt dinsdag spoedberaad naar aanleiding van de schokkende conclusies in een rapport van de Canadese jurist Richard McLaren over de systematische dopingfraude door de Russen bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014.

De nummer twee van het WK in 2015 greep eerder dit jaar twee keer naast het olympische ticket. Eerst bij het EK in Belgrado (tweede) en later bij het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda. Door een dramatische nederlaag in de kwartfinales van het OKT tegen Spanje (7-10) was Oranje formeel uitgeschakeld voor Rio 2016.

De Nederlandse ploeg knokte op aandrang van Havenga echter door en stelde voor eigen publiek op karakter alsnog de vijfde plek veilig met twee overwinningen, goed voor een rol als eerste reserve voor het olympisch toernooi. (ANP)