Jelena Isinbajeva
Jelena Isinbajeva - © FOXSports.NL

CAS verwijst protesterende Russen naar de deur

21 juli 2016
Het internationaal sporttribunaal CAS heeft het verzoek van het Russisch Olympisch Comité en 68 Russische atleten afgewezen.

Volgens het CAS is het orgaan niet bevoegd om te beslissen of het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de Russen wel of niet mag toestaan op de Spelen in Rio.

Gedupeerd
De internationale atletiekfederatie IAAF besloot Rusland vorig jaar te schorsen vanwege de diepgewortelde dopingcultuur in het land. Die straf werd vorige maand voor onbepaalde tijd verlengd.

Daarop besloten 68 'schone' atleten uit Rusland de schorsing bij het CAS proberen aan te vechten. Zij voelen zich door de landelijke sanctie van de IAAF zwaar gedupeerd, omdat ze naar eigen zeggen nooit met doping in aanraking zijn geweest.

De 68 atleten, onder wie tweevoudig olympisch kampioene Jelena Isinbajeva, hoopten via het sporttribunaal alsnog naar Rio de Janeiro te kunnen gaan. Maar omdat het CAS zegt geen jurisdictie te hebben, was het beroep aan dovemansoren gericht.

Een niet bindend advies
"Omdat het IOC geen onderdeel was van het opstellen van de nieuwe regels (van de IAAF, red.), heeft het CAS geen rechtsmacht om te bepalen of het IOC de atleten wel of niet moet toelaten tot de Olympische Spelen", aldus Matthieu Reeb, secretaris-generaal van het CAS in een reactie.

Het sporttribunaal geeft wel een, weliswaar niet bindend, advies: "Het is aan het IOC om te bepalen of deze atleten mogen meedoen of niet. Wij zijn van mening dat, omdat de Russische federatie geschorst is, deze atleten normaal gesproken niet zouden mogen deelnemen in Rio. Maar nogmaals, het IOC was geen onderdeel van het opstellen van deze regelgeving dus onze beslissing is niet bindend voor het IOC."

WADA
De kans bestaat dat alle sporters uit Rusland niet naar Rio mogen. Het mondiale antidopingbureau WADA heeft bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gepleit voor een algehele schorsing van Rusland. Het IOC neemt daar een dezer dagen een besluit over.

Dan zal ook duidelijk worden of de Nederlandse waterpolovrouwen nog in aanmerking komen voor olympische deelname. Zij zijn vooralsnog eerste reserve. (FOX Sports/ANP)