Dumoulin zette zich schrap in de Alpen
Dumoulin zette zich schrap in de Alpen - © ANP

"Froome bewijst hier dat hij de rechtmatige Tour-winnaar is"

21 juli 2016
Runner-up Bauke Mollema was 'tevreden' over zijn individuele tijdrit in de Tour de France. Tom Dumoulin, die tweede achter winnaar Chris Froome, berustte in zijn lot.

Door zijn geklokte tijd van 32.08 werd Mollema zeventiende en daar kon de Nederlander prima mee leven. "Ik heb mijn race goed ingedeeld'', liet de nummer twee van het klassement monter weten bij de NOS. "Ik had het parcours ook goed verkend. Daardoor wist ik waar ik volle bak kon doorrijden."

In de strijd om de tweede plaats met de Brit Adam Yates, zestiende in 32.06, liep Mollema niet al te veel averij op. De kopman van Trek-Segafredo heeft nog een marge van 24 seconden op de nummer drie. "Voor het klassement heb ik goede zaken gedaan. Zo'n tijdrit kan immers grote gevolgen hebben. Ik heb goed en lekker afgezien op de fiets. Ik had goede power in de benen. Daar ben ik blij om, ik was beter dan in de etappe van woensdag. Nu moet ik de komende dagen doorvechten en hopen dat ik mijn podiumplaats kan vasthouden.''

Dumoulin
Tom Dumoulin berustte in de tijdrit in Megève in de nederlaag tegen Froome. "Hij is zeker vandaag een maatje te groot'', zei de renner van Giant-Alpecin tegen de NOS.

"Natuurlijk is dat teleurstellend. Nu is het even balen. Misschien ben ik net iets te hard vertrokken. Een gat van twintig seconden is best wel groot."

Dumoulin schreef zijn tweede plaats voor een deel toe aan zijn snellere start, terwijl Froome bij de eerste twee meetpunten onderweg een langzamere tijd liet noteren en juist in het laatste deel versnelde. Na die eerste langzamere tussentijden begon Dumoulin 'er toch een beetje in te geloven'.

Froome
"Dit was een goede tijdrit, maar niet mijn allerbeste. Je hoopt dat het genoeg is, maar in de eerste tijdrit in de Tour voelde ik me zekerder dan nu." Dumoulin was lovend over de geletruidrager. "Froome bewijst hier dat hij de rechtmatige Tour-winnaar is."

"Ik had echt niet verwacht Tom te verslaan'', aldus Froome, die zijn voorsprong in het klassement op Mollema zag oplopen tot bijna vier minuten. "Geduld en discipline, daar ging het vandaag bij mij om. Het eerste deel heb ik gecontroleerd gereden. In het slotstuk heb ik alles gegeven wat ik in me had.''

Dumoulin kondigde aan de Tour uit te rijden, maar geen ontsnappingspogingen meer te zullen ondernemen. "Tot aan Rio zal ik niet meer in het rood rijden.'' (FOX Sports/ANP)