Bauke Mollema
Bauke Mollema - © FOXSports.NL

Mollema zakt weg uit top drie in Tour

22 juli 2016
Bauke Mollema is vrijdag weggezakt uit de top drie van de Tour de France. In de loodzware negentiende rit moest de Nederlander te veel tijd toegeven op zijn concurrenten, waardoor hij een duikeling maakte in het klassement.

Mollema, die de dag begon als de nummer twee in de Tour, kwam kort voor de slotklim ten val en moest vervolgens in zijn eentje de achterstand op de andere toprenners goed maken.

Daar slaagde de Groninger niet in, hij kwam op 4.26 minuten van ritwinnaar Romain Bardet binnen. Hierdoor zakte de kopman van Trek af naar de tiende plaats.

Bardet, die zorgde voor de eerste Franse ritzege deze Tour, kwam dik zeven kilometer voor de streep aan de leiding. Hij schudde mede-koploper Rui Costa van zich af en won daarmee de enerverende etappe van Albertville naar Saint-Gervais Mont Blanc.

Dumoulin en Navarro
Een rit waarin Tom Dumoulin uitviel en vreest voor een polsbreuk. Ook Dani Navarro moest de strijd staken na een valpartij. Geletruidrager Chris Froome ging in de slotfase eveneens onderuit, evenals Pierre Rolland die een harde schuiver maakte, maar uiteindelijk weer op stond.

Bardet is de nieuwe nummer twee, op 4.11 minuten van Froome. Quintana en Yates staan binnen een halve minuut van de koploper. Richie Porte is de nummer vijf, op dik vijf minuten.

"Ik heb het gewoon verneukt", wond Mollema er geen doekjes om bij de NOS. "Het was mijn eigen schuld. Het was nat, maar ik zat goed gepositioneerd en had er vertrouwen in. Maar één bocht en het is voorbij. Enorm balen. Ik verspeel hier het klassement." (FOX Sports)