Bauke Mollema
Bauke Mollema - © ANP

Mollema opgelucht, Groenewegen baalt

24 juli 2016
Bauke Mollema was zondag na afloop van de laatste etappe blij dat de Tour de France erop zat.

De lokale omloop in Parijs is niet het favoriete parcours van de Groninger, die vrijdag zijn tweede plaats in het algemeen klassement verspeelde door een val. "Een beroerd rondje met al die kasseien. Ik heb wel honderd bidons zien stuiteren. Gelukkig heb ik heelhuids de finish bereikt'', zei Mollema bij de NOS.

De kopman van Trek sloot de Tour uiteindelijk af als de nummer elf van het klassement. "Ik ben blij dat het erop zit. Het ging al weer iets beter. Langzaam maar zeker besef je dat het gedaan is en heeft het geen zin meer er nog meer negatieve energie in te steken. Ik kom terug en dan ga ik vechten om hier alsnog op het podium te staan'', aldus Mollema, die na enkele criteriums en de Clásica San Sebastian naar Rio afreist. "Geweldig om aan de Spelen mee te doen. Dat is een parcours dat me ligt.''

Klapband
Dylan Groenewegen droomde drie weken lang van winnen op de Champs-Élysées. Die droom hielp de sprinter van LottoNL-Jumbo alle bergen in de Tour de France over. Maar op het 'moment suprême', zondag in Parijs, spatte die droom echter uiteen door een klapband in de laatste ronde.

"Ik kwam langs een scherp randje en daardoor kreeg ik een klapband. Daar fiets je dan drie weken voor", zei Groenewegen mokkend aan de finish.

De Nederlands kampioen zat in het wiel van ploeggenoot Timo Roosen, toen die door een plotselinge klapband onderuit ging. "Het was in het stuk naar beneden, met allemaal kuilen en scherpe randen. Hij kreeg een klapband en ik ook, toen was het over. Ik heb geprobeerd al die bergen zo zuinig mogelijk te overleven, omdat ik nog een keer wilde sprinten in Parijs. Mijn droom was om hier te winnen. Dat is niet gelukt door pech."

De vierde plek in de rit naar Limoges, dat was de beste prestatie van debutant Groenewegen in deze Tour. "Ik heb wel bewezen dat ik dit niveau aan kan. Ik wil hier volgend jaar zeker terugkomen om etappes te winnen." (FOX Sports/ANP)