Pieter-Jan Postma
Pieter-Jan Postma - © ANP

Oranje-zeiler Postma: We varen om het afval heen

25 juli 2016
Zeiler Pieter-Jan Postma vertrok zaterdag als eerste van de Oranje-equipe naar Rio. Hij gaat zich daar voorbereiden op zijn race in de Finnklasse. De race vindt plaats in sterk vervuild water.

Al eerder verschenen berichten over de erbarmelijke kwaliteit van het water waarin het zeiltoernooi zich afspeelt, hierover is Postma duidelijk. “De kwaliteit is slecht, vooral als het geregend heeft," zo meldt de zeiler vanuit Rio.

"Er stroomt dan veel afval in het water. Dit was in 2012 al zo, en dat is nu niet verbeterd. Het kernprobleem is dat ze niet beschikken over een goed waterzuiveringssysteem. De Brazilianen proberen wel geregeld met bootjes het afval uit het water te halen, maar dat lost het probleem natuurlijk niet op.”

Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe wond zich er al meerdere malen over op. Hij liet in december nog optekenen dat het water walgelijk en gevaarlijk was: "Vaak had ik plastic aan mijn vin. Mijn trainingspartner overkwam dit dertien keer in één race. We moeten terugvaren tijdens de race om dit drijvend vuil van onze surfborden af te krijgen.''

Postma, die voor de derde keer meedoet aan de Spelen, ziet de vervuiling minder als een probleem. “Voor ons toernooi gaat het denk ik niets uitmaken. Als je afval ziet, dan vaar je eromheen. Het is een van de omstandigheden, net als dat je in Nederland gras of riet in het water hebt. Ik vind het vooral erg voor de lokale bevolking. Het is een prachtige baai, maar ik denk er niet over om even lekker te gaan zwemmen.”

Accommodatie
Eerder werd bekend dat het olympisch dorp in Barra da Tijuca nog een chaos is, de Australische ploeg vond het zelfs reden genoeg om daar geen intrek te nemen. De Nederlandse hockeyteams en de handbalvrouwen konden wel gewoon terecht in het dorp, zo meldde chef de mission Maurits Hendriks zondag.

Postma hoefde zich bij vertrek niet druk te maken over zijn accommodatie. De zeilgroep zit met elf sporters verdeeld over drie huizen in een andere buurt, Urca, op ongeveer een 25 kilometer van het olympische dorp. De groep woont daar al sinds 2012 om te trainen in het olympische water. (FOX Sports)