Dumoulin na val
Dumoulin na val - © ANP

Dumoulin reist af naar Rio de Janeiro

26 juli 2016
Tom Dumoulin reist komende zaterdag af naar Rio voor de Olympische Spelen.

De renner van Giant-Alpecin wil met behulp van een speciale spalk zijn gebroken spaakbeen sneller laten herstellen, zodat hij over twee weken kan strijden om de medailles in Brazilië. Pas in Rio neemt de medische staf het besluit of Dumoulin ook echt kan starten in de tijdrit en de wegwedstrijd.

Dumoulin stapte dinsdag overigens alweer op de fiets. Op Twitter plaatste hij een korte video waarin de tijdrijder grijnzend een stukje rijdt in het Belgische Kanne.

Vijf dagen geleden brak de kanshebber op olympisch goud een spaakbeen bij een valpartij tijdens de negentiende etappe van de Tour de France. Zonder brace stapte hij dinsdagochtend op de fiets en liet hij vrolijk weten dat hij op de weg terug is. "Het voelt nog wat stijfjes, maar ik kan in ieder geval fietsen", aldus Dumoulin.

De 25-jarige tijdrijder wil de komende dagen zijn pols testen bij de criteriums van Chaam en Wateringen. Zo hoopt hij toch nog op tijd fit te zijn voor de olympische tijdrit op 10 augustus.

Maandag was Dumoulin voor onderzoek in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Hij werd onderzocht door orthopedisch chirurg Peer Konings. Die concludeerde dat 'gipsen' geen optie was. Konings: "Met gips is het onmogelijk in de juiste houding op een tijdritfiets te zitten. De houding van de renner en de aerodynamica van de fiets moeten exact kloppen. Daarom maken we een spalk van speciale kunststof die perfect past.''

Dumoulin had zijn fiets meegenomen naar Rijnstate, zodat Konings precies kon zien in welke stand de linkerpols het best gespalkt moest worden.

De organisatie van de Acht van Chaam kreeg dinsdag van het management van Dumoulin te horen dat de Limburger naar hun criterium komt. (FOX Sports/ANP)

Geen motortjes in Tour ontdekt

27 juli 2016
Geen motortjes in Tour ontdekt
In de Tour de France is geen mechanische doping ontdekt. Dat heeft de internationale wielerbond UCI woensdag bekend gemaakt.