Joelia Stepanova.
Joelia Stepanova. - © ANP

Stepanova: Russische dopingzondaars op Spelen

27 juli 2016
Onder de Russische sporters die deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio, zullen zich dopinggebruikers bevinden.

Dat is de overtuiging van klokkenluidster Joelia Stepanova en haar man Vitali Stepanov. "In het rapport staat dat er ook in twintig olympische zomersporten sprake is geweest van door de staat gestuurde doping'', zei het echtpaar in een interview met de BBC.

"Sporters die met hulp van de Russische sportautoriteiten de afgelopen jaren de boel hebben bedrogen, zullen in Rio zogenaamd als 'schoon' kunnen meedoen.''

Stepanova, een 800 meter-loopster die in 2013 zelf op dopinggebruik betrapt werd, en haar man brachten de zaak aan het rollen met verklaringen over gestructureerd dopinggebruik in de Russische atletiek in een ARD-documentaire.

Onthullend rapport
Na onderzoek leidde dat tot een schorsing van Russische atleten en uiteindelijk tot een onthullend WADA-rapport, maar geen algehele uitsluiting van Russische sporters voor de Spelen.

Haar man Stepanov laakt de beslissing van het IOC om niet tot een algehele uitsluiting van Russische sporters over te gaan. "In de eerste plaats toont het IOC zo dat er gewoon geen straf is voor het opzetten van een systematisch dopingprogramma in het grootste land van de wereld. Bovendien beschermt het IOC dus niet de belangen van de meerderheid van schone atleten wereldwijd.''

Stepanova mag zelf vanwege haar positieve dopingtest uit 2013 niet naar de Spelen. "Ik had gehoopt op steun van het IOC, maar het tegenovergestelde is gebeurd. Ik ben degene die gestraft wordt." (ANP)