Bauke Mollema
Bauke Mollema - © ANP

Mollema schrijft Clásica San Sebastián op zijn naam

30 juli 2016
Bauke Mollema heeft zaterdagmiddag met een imponerende zege in de Clásica San Sebastián zijn visitekaartje afgegeven voor de Olympische wegwedstrijd in Rio.

Mollema liet na de helse slotklim op de Murgil Bidea het groepje favorieten met de Fransman Tony Gallopin (2e) en de Spanjaarden Alejandro Valverde (3e) en Jaoquim Rodriguez achter zich en soleerde naar de finish in Donostia.

Mollema nam daarmee in de koers over 220,2 kilometer in het Spaans Baskenland revanche voor het teleurstellende einde van de Tour de France, waarin hij een zeker lijkende tweede plaats in het eindklassement verspeelde en als elfde afsloot.

Baskische muts
“Ik wilde altijd al zo'n Baskische muts hebben”, zei de kopman van Trek-Segafredo na zijn zege, wijzend op de bijzondere uitdossing die de winnaar van de klimkoers ten deel valt. “Dit is een van mijn belangrijkste zeges in mijn loopbaan.”

Mollema pakt met de winst in de Clásica San Sebastián ook zijn eerste grote overwinning in een eendaagse wedstrijd in de UCI Worldtour. De 29-jarige renner uit Zuidhorn was daar in de voorbije jaren al een paar keer dichtbij. Hij finishte in de vier voorgaande jaren als vijfde, negende, tweede en zesde.

Tom-Jelte Slagter (Cannondale) deed in de finale eveneens van zich spreken met een achtste plaats, op 34 seconden van Mollema.

ErIk Dekker was in 2000 de laatste Nederlandse winnaar van de Clásica San Sebastián. Na Adrie van der Poel (1985) en Gert-Jan Theunisse (1988) is Mollema de vierde Nederlandse winnaar.

Olympische Spelen
“Ik wilde hier laten zien dat ik in een goede vorm steek”, zei de Groninger. “De winst in de Clásica San Sebastián geeft me veel vertrouwen voor de Olympische Spelen.”

Mollema testte zich op de venijnige bergjes in het Baskenland, zoals de Jaizkibel en de Arkale die beide tweemaal moesten worden bedwongen, net als vele favorieten voor de Olympische wegwedstrijd op zaterdag 6 augustus.

Het parcours vertoont gelijkenis met dat in Rio, waarin eveneens driemaal stevig geklommen moet worden, waarna de renners via een technische afdaling op een vlakke finish afstevenen. De Groninger vertrekt zondag naar Rio de Janeiro. (ANP)