Sjef van den Berg
Sjef van den Berg - © ANP

Handboogschutters openen Spelen met negende plaats

5 augustus 2016
De Nederlandse handboogschutters hebben vrijdag de Olympische Spelen in Rio de Janeiro namens Oranje open geschoten.

Tijdens de voorronde, die de indeling voor de strijd om de medailles bepaalt, eindigde de ploeg van bondscoach Ron van der Hoff op de negende plaats.

Van het Nederlandse drietal sloot Sjef van den Berg de plaatsingsronde af met de beste score. De 21-jarige schutter eindigde na 72 pijlen op 684 punten, goed voor de vierde plek in het klassement.

Rick van der Ven, die in Londen 2012 net buiten de medailles viel (vierde), moest voorlopig met de 27e plek genoegen nemen (663 punten). Mitch Dielemans belandde met 634 punten op de 58e plaats.

Teleurgesteld
Van der Hoff reageerde met lichte teleurstelling op het verloop van de eerste olympische wedstrijddag. “Ik had eerlijk gezegd op wat meer gehoopt dan de negende plaats. We weten dat we beter kunnen, maar we hebben helaas de nodige foutjes gemaakt. Daardoor kunnen we het supersterke Zuid-Korea zaterdag al in de kwartfinales tegenkomen.”

“Laten we echter eerst maar van Spanje winnen. Dat kan absoluut, zoals we ook Zuid-Korea kunnen verslaan. Dat hebben we in het verleden wel vaker gedaan. Als we dan hier een medaille pakken, is de route in elk geval episch geweest.”

De Zuid-Koreaan Kim Woo-Jin verbrak het wereldrecord met een topscore van 700 punten. (ANP)