Tess Wester
Tess Wester - © Pro Shots

Handbalsters ten onder bij olympisch debuut

6 augustus 2016
Het olympische debuut van de Nederlandse handbalsters is op een teleurstelling uitgelopen.

Oranje ging zaterdag in de Future Arena in Rio de Janeiro met 18-14 verrassend onderuit tegen Frankrijk. Het team van bondscoach Henk Groener had de laatste twee ontmoetingen met de Françaises, in december in de kwartfinale van het WK en in maart bij het olympisch kwalificatietoernooi, nog overtuigend gewonnen.

Na een zwakke eerste helft (10-6 achter) herstelde een verbeten en met meer durf en lef spelend Oranje zich na rust. Een indrukwekkende inhaalrace bracht de handbalsters even langszij (12-12), maar Frankrijk liep daarna toch weer weg en trok overtuigend aan het langste eind.

Wake-up call
De nederlaag heeft geen fatale gevolgen voor Nederland. Vier van de zes landen uit de groep kwalificeren zich voor de kwartfinales. Toch had Groener de 'wake-up call' liever niet gehad. "Iedereen moet nu even nadenken. Hoe heb ik het hier gedaan, en wat moet ik anders doen.''

De bondscoach liet zijn speelsters na afloop even met rust. "Iedereen had even voor zichzelf nodig. Het is niet leuk, ik was graag anders begonnen. Maar nu moeten we het zo snel mogelijk weer oppakken. Ons eerste doel is de kwartfinale halen. Elke wedstrijd hier is een nieuwe finale."

Nederland treft maandag Argentinië, normaal gesproken het minst sterke land uit groep B. De andere vijf landen gaan in principe samen uitmaken welke vier er na de groepsfase in het toernooi mogen blijven. (FOX Sports/ANP)