Epke Zonderland
Epke Zonderland - © Pro Shots

Zonderland en Van Gelder naar toestelfinales

7 augustus 2016
Yuri van Gelder en Epke Zonderland mogen volgende week terugkomen voor de olympische toestelfinales.

Van Gelder moest zaterdag in Rio lang in spanning zitten, maar bereikte uiteindelijk met een score van 15,333 als achtste de finale aan de ringen. Titelverdediger Zonderland overtuigde op rek met de derde plaats.

Bart Deurloo bereikte de allroundfinale. Nederland eindigde als land als tiende, een historische prestatie.

Zonderland zeker
De turners waren 's morgens na hun optreden in hun startgroep vertrokken en keerden 's avonds ook niet terug om de laatste concurrenten in actie te zien. Zonderland was al redelijk zeker na een optreden waarin hij slechts een van zijn twee vluchtcombinaties liet zien.

Een bewuste keuze, vertelde hij later. "Zo'n kwalificatie vreet energie, het is eigenlijk lastiger dan een finale turnen omdat je risico uit moet sluiten maar wel een goede oefening moet turnen.''

Zonderland kende een verre van ideale voorbereiding vanwege tal van blessures. De laatste, enkele gekneusde vingers, verhinderden optredens op vloer en voltige.

Van Gelder
Van Gelder had in de ochtendsessie al drie turners een hogere score zien halen. Het werden spannende uren, maar uiteindelijk liep het goed af.

"Ik heb voor mijn doen een goede oefening gedaan, dat vonden de coaches ook. Maar de score viel tegen'', vertelde de Brabander in de Olympic Arena.

Hij meende op dat moment dat wellicht twee Chinezen, een Rus en een Fransman hem zouden passeren. Dat kwam precies uit, al komt de Fransman Samir Ait Said niet meer terug nadat hij op sprong zijn onderbeen brak. (FOX Sports/ANP)