De Amerikaanse estafetteploeg, Phelps geheel rechts
De Amerikaanse estafetteploeg, Phelps geheel rechts - © FOXSports.NL

Phelps pakt negentiende gouden medaille op Spelen

8 augustus 2016
Michael Phelps heeft zijn negentiende gouden medaille op de Olympische Spelen binnen.

De beste olympiër ooit trapte zijn vijfde Spelen zondagavond in Rio de Janeiro af met goud met de Amerikaanse estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag. De Amerikanen, met Phelps als tweede zwemmer, zegevierden in 3.09,92. Titelverdediger Frankrijk moest genoegen nemen met zilver (3.10,53), Australië (3.11,37) pakte het brons.

De 31-jarige Phelps vierde zijn 23e olympische medaille. Bij Athene 2004 veroverde hij zes keer goud en twee keer brons, in Peking liefst acht keer goud en vier jaar geleden in Londen vier keer goud en twee keer zilver.

Na de Spelen van 2012 zette Phelps een punt achter zijn glanzende carrière, maar daar kwam hij twee jaar later op terug. De 'Baltimore Bullet' had naar eigen zeggen in Londen veel te weinig genoten van de Spelen en wilde dat overdoen in Rio. Daar begon hij zondagavond mee in de estafette. 

Wereldrecords
Het regende wereldrecords in het olympisch zwemtoernooi. Adam Peaty uit Groot-Brittannië won in 57,13 de 100 meter schoolslag. De Zweedse Sarah Sjöström pakte de titel op de 100 meter vlinderslag in 55,48.

Ook Katie Ledecky ging de boekten in. De negentienjarige Amerikaanse Amerikaanse verbeterde haar eigen mondiale toptijd en klokte 3.56,46. (FOX Sports/ANP)