Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten - © ANP

'Mentaal wrak' Van Vleuten mag ziekenhuis niet uit

8 augustus 2016
Annemiek van Vleuten mag het ziekenhuis van Rio de Janeiro voorlopig nog niet verlaten.

"Ze is goed herstellende en heeft een rustige nacht gehad", zei chef-arts Cees Rein van den Hoogenband maandag na een bezoek aan de Nederlandse, die zondag in de wegwedstrijd van de Olympische Spelen hard onderuit ging.

"Uit een MRI-scan is voortgekomen dat er geen verder letsel is. Het belangrijkste dat zij op dit moment nodig heeft is absolute rust", sloot Van den Hoogenband af.

'Mentaal een wrak'
Sportkoepel NOC*NSF meldt dat Van Vleuten tot nader order in het ziekenhuis moet blijven. De renster, die op weg was naar goud, hield aan de val een zware hersenschudding en drie fractuurtjes in haar wervelkolom over.

"Fysiek ben ik oké, maar mentaal ben ik een wrak", zei Van Vleuten maandag tegen Omroep Gelderland. "Het is heel moeilijk te relativeren. Ik heb laten zien dat ik tot veel meer in staat ben dan ik zelf voor mogelijk had gehouden. Dat hoeft niet per se bij de Spelen te zijn, het kan ook bij andere wedstrijden. Ik ben boven mezelf uitgestegen, daar moet ik me aan vastklampen."

Een verklaring voor de val heeft Van Vleuten een dag later nog niet. "Ik was misschien niet meer helemaal helder, omdat ik al best moe was. Maar volgens mij was ik er wel goed bij met mijn hoofd. Als je op de grens rijdt, wordt er gevallen.''

'Jammer genoeg'
Volgens de internationale wielerunie ICU was het parcours uitvoerig getest tijdens trainingen en het testevenement. "We doen ons uiterste best om veilige, uitdagende parcours uit te stippelen, maar jammer genoeg gebeuren er soms valpartijen", aldus de UCI.

Een dag voor de val van Van Vleuten was het in de wegwedstrijd bij de mannen ook al raak. Richie Porte (gebroken schouderblad), Vincenzo Nibali (sleutelbeenbreuk), Sergio Henao (bekkenbreuk en borsttrauma) en Geraint Thomas (schaafwonden) crashten tijdens de afdaling van de Vista Chinesa. (FOX Sports/ANP)