Femke Heemskerk.
Femke Heemskerk. - © ANP

Heemskerk nipt naar halve finales 200 vrij

8 augustus 2016
Femke Heemskerk heeft maandag bij de Olympische Spelen op het nippertje de halve finales gehaald op de 200 meter vrije slag.

De 28-jarige zwemster, houdster van het Nederlands record, zette in de series de vijftiende tijd neer: 1.57,68. Heemskerk bleef daarmee precies liefst 3 seconden boven de recordtijd die ze vorig jaar neerzette in Eindhoven.

Overtuigend was het allerminst wat de pupil van de Franse coach Philippe Lucas liet zien. Lang lag Heemskerk op de zesde plaats, pas op de laatste 50 meter schoof ze iets op naar voren. Ze tikte als vijfde aan in haar serie, ver achter de Zweedse Sarah Sjöström (1.56,11).

Opnieuw lijkt Heemskerk gebukt te gaan onder de spanning en druk van een groot toernooi. Vorig jaar bij de WK in Kazan ging ze als favoriete mentaal ten onder door de 'demonen' in haar hoofd, zoals ze het zelf omschreef. Heemskerk besloot het daarna over een andere boeg te gaan en verhuisde van Marcel Wouda naar de Franse coach Lucas.

Bij de EK van dit jaar in Londen leek de vorm weer een beetje terug. In de finale van de 200 vrij werd ze net geklopt door Federica Pellegrini, maar haar tijden waren hoopgevend.

Worsteling
Op de Spelen worstelt Heemskerk echter weer met zichzelf en de druk. Dat bleek al tijdens de estafette, waar ze zowel in de serie als in de finale tegenvallende tijden zwom. Mede daardoor viel Oranje net naast het podium (vierde).

Het eerste optreden van Heemskerk op de 200 vrij was ook allesbehalve overtuigend. Op het nippertje schaarde ze zich bij de zestien snelste zwemmers die mogen terugkomen voor de halve finales.

Robin Neumann werd uitgeschakeld met een tijd van 1.59,23, bijna anderhalve seconde boven haar persoonlijk record.

Marrit Steenbergen strandde op de 200 meter wisselslag al in de series. De 2.16,59 die Steenbergen neerzette, was bij lange na niet genoeg voor een plek in de halve finales. (ANP)