Anicka van Emden
Anicka van Emden - © Pro Shots

Judoka Anicka van Emden grijpt bronzen plak

9 augustus 2016
Anicka van Emden heeft Nederland dinsdag aan de tweede medaille geholpen op de Olympische Spelen.

De judoka versloeg in de klasse tot 63 kilogram de Braziliaanse Mariana Silva, die dus het thuisvoordeel genoot, in de strijd om het brons met een yuko.

Van Emden was op de herkansingen aangewezen na een kansloze nederlaag eerder op de dag in de kwartfinale tegen de als tweede geplaatste Française Clarisse Agbegnenou.

In de eerste herkansingsronde rekende de 29-jarige Rotterdamse vervolgens af met de de Oostenrijkse Kathrin Unterwurzacher (yuko). Ook voor Mariana Silva bleek de Nederlandse te sterk.

Debuut
Het was voor Van Emden haar debuut op de Olympische Spelen. In Peking (2008) was de judoka reserve en vier jaar geleden in Londen koos de judobond in de klasse van Van Emden voor Elisabeth Willeboordse.

Van Emden won zowel bij het WK van 2011 als het WK van 2013 een bronzen medaille. In april van dit jaar eindigde ze als derde op het EK in Kazan.

Vier jaar terug behaalden de Nederlandse judoka's met Henk Grol en Edith Bosch twee bronzen medailles op de Spelen. Judo Bond Nederland (JBN) heeft als doel in Rio om drie plakken te winnen.(FOX Sports/ANP)