Anna van der Breggen
Anna van der Breggen - © ANP

Brons voor Van der Breggen, drama Van Dijk

10 augustus 2016
Anna van der Breggen heeft woensdag bij de individuele tijdrit op de Olympische Spelen een bronzen medaille gehaald. Ellen van Dijk, die onderweg de berm in stuurde, eindigde als vierde.

De 26-jarige Van der Breggen, zondag nog goudenmedaillewinnares in de wegwedstrijd, had 44.37 nodig voor de race over 29,8 kilometer, ze was elf seconden sneller dan landgenote Van Dijk.

Armstrong
De winnares van de tijdrit, de Amerikaanse Kristin Armstrong, finishte in 44.26. Armstrong zegevierde een dag voor haar 43e verjaardag op het winderige en regenachtige parcours. Het was voor de Amerikaanse, na 2008 en 2012, de derde keer op rij dat ze de tijdrit op de Spelen won. Ze is de eerste wielrenner ooit die drie opeenvolgende zeges haalt op een olympische wegwedstrijd.

In 2009 stopte Arnstrong met wielrennen om en gezin te stichten. Ze keerde terug in het wielercircuit voor de Olympische Spelen van Londen. Hierna ging ze opnieuw met pensioen, maar ook hier kwam ze van terug, met de gouden medaille in Rio tot gevolg.

Zabelinskaya
Olga Zabelinskaya won zilver. De Russische werd in februari achttien maanden geschorst voor dopinggebruik. Omdat de straf met terugwerkende kracht gold en ze in 2014 al werd betrapt, kon ze alsnog meekoersen in Rio.

Van Dijk, die vooraf gold als een groot kanshebber op eremetaal, gleed weg tijdens een beklimming en stuurde hierdoor noodgedwongen de berm in. Ze viel niet, maar kwam wel stil te staan en verspilde kostbare seconden.

Indirect profiteerde Van der Breggen. Zij veroverde de derde Nederlandse medaille in Rio, na haar eigen gouden race van zondag en het brons van judoka Anicka van Emden. (FOX Sports/ANP)