Ranomi Kromowidjojo
Ranomi Kromowidjojo - © ANP

Kromowidjojo als zevende naar finale

11 augustus 2016
Ranomi Kromowidjojo heeft op de Olympische Spelen de finale bereikt van de 100 meter vrije slag, het nummer waarop ze de regerend olympisch kampioene is.

De 25-jarige pupil van coach Patrick Pearson zette woensdag in de halve finales met 53,42 de zevende tijd neer. De finale wordt in de nacht van donderdag op vrijdag gezwommen.

'Kromo' hoopt in de grote finale in het Estádio Aquático Olimpico, in de Nederlandse nacht van donderdag op vrijdag, net als vier geleden mee te doen om de medailles. "Ik ben blij dat ik er bij zit, al was deze race niet goed. Maar ik heb kans. Dit zijn de Olympische Spelen, daar gebeuren rare dingen", zei de titelverdedigster.

De Groningse was vier jaar geleden de zwemkoningin van Londen 2012 met goud op de 50 en 100 vrij. Kromowidjojo heeft in Rio echter geduchte concurrentie van onder anderen de Australische zusjes Cate en Bronte Campbell.

Cate is sinds kort met 52,06 de wereldrecordhoudster en plaatste zich in Rio met 52,71 als eerste voor de finale. Kromowidjojo ging dit jaar nog niet sneller dan 53,14. (FOX Sports/ANP)