Estavana Polman
Estavana Polman - © Pro Shots

Dag 7 Rio: Handbalsters naar kwartfinales

13 augustus 2016
Het is dag 7 van de Olympische Spelen. Mis niets van het belangrijkste sportnieuws uit Rio de Janeiro.

04.37 - Handbalsters zeker van kwartfinales
De Nederlandse handbalsters zijn zeker van een plek in de kwartfinales. Oranje dankte dat aan de zege van Frankrijk op Zuid-Korea: 21-17.

03.40 - Nadal verovert goud in herendubbel 
Rafael Nadal heeft samen met zijn partner Marc Lopez het goud in de herendubbel gewonnen. De Spanjaarden waren in een spannende driesetter te sterk voor de Roemenen Horia Tecau en Florin Mergea. In 2008 won Nadal goud in het enkelspel.

03.23 - Phelps onttroond op 100 meter vlinderslag
Een zwemmer uit Singapore heeft Michael Phelps vrijdag van zijn 23e olympische titel afgehouden. Joseph Schooling won op magistrale wijze de 100 meter vlinderslag. Achter hem eindigden liefst drie zwemmers op de tweede plaats, onder wie Phelps, die dit onderdeel op de laatste drie Olympische Spelen had gewonnen.

De meest succesvolle olympiër ooit had eerder goud gepakt op de 200 vlinder, 200 wissel en met de estafette op de 4x100 en 4x200 vrij. Met het zilver van de 100 vinder erbij staat hij in totaal op 27 olympische medailles.

02.10 - Hassan naar halve finales op 1500 meter
Atlete Sifan Hassan heeft zich eenvoudig verzekerd van een plek in de halve finales op de 1500 meter. De Nederlandse eindigde in haar serie in het Olympisch Stadion in Rio de Janeiro als eerste in een tijd van 4.06,64. Maureen Koster kwam in haar heat niet verder dan de achtste tijd: 4.13,15. Zij is daarmee uitgeschakeld. 

23.57 uur - Hockeyvrouwen tegen Argentinië; mannen ontmoeten Australië
Twee heel mooie kwartfinales staan op het hockeyprogramma voor Team Nederland. Maar tegelijkertijd zijn ze loodzwaar. Door de goede prestaties van zowel de mannen als de vrouwen, komen de ploegen 'mindere' tegenstanders tegen.

De Australische mannen en de Argentijnse vrouwen presteren beneden verwachting en zijn respectievelijk als derde en vierde geëindigd in de groepsfase, waardoor de Nederlandse mannen en vrouwen grote namen tegenkomen in de kwartfinales.   

23.32 uur - Volleybaldames tanken vertrouwen richting kwartfinale
De Nederlandse volleybaldames hebben de groepswedstrijd tegen Puerto Rico simpel gewonnen. Het werd 3-0 voor de ploeg van Giovanni Guidetti. Na drie zeges in groep B en de minimale nederlaag tegen de Verenigde Staten (3-2), barst het team van het zelfvertrouwen. De ploeg gaat zondag de strijd aan met Servië voor plaats 2. 

23.14 uur - Hoogland naar achtste finale
Jeffrey Hoogland heeft de achtste finales bereikt op het onderdeel sprint. De 23-jarige baanrenner uit Nijverdal versloeg in de eerste ronde de Fransman François Pervis, de wereldkampioen van 2014. Hij neemt het op tegen Gregory Baugé, eveneens uit Frankrijk, in de strijd om een plaats in de kwartfinale van het sprinttoernooi.

Theo Bos haalde het hoofdtoernooi niet. Hij strandde in de kwalificaties.

23.10 uur - Freitag springt naar halve finales
Uschi Freitag heeft zich zonder problemen geplaatst voor de halve finales op de 3 meterplank. De eerste Nederlandse schoonspringster op de Spelen sinds 1992 kwam vrijdag in de kwalificatie tot een totaal van 317,10 punten. De jury vond geen van haar vijf sprongen uit de toon vallen en deelde steeds ruime voldoendes (7) uit.

23.02 uur - Badmintonduo uitgeschakeld na tweede nederlaag
De badmintonners Jacco Arends en Selena Piek zijn uitgeschakeld in het gemengd dubbel. Het duo verloor ook de tweede groepswedstrijd. Binnen een half uur was het Zuid-Koreaanse koppel Ko Sung-hyun en Kim Ha-na te sterk. Arends en Piek maken daardoor geen kans meer op de kwartfinale. (FOX Sports/ ANP)