Yuri van Gelder
Yuri van Gelder - © ANP

Einde olympische droom Yuri van Gelder

12 augustus 2016
Yuri van Gelder heeft het kort geding dat hij had aangespannen tegen NOC*NSF verloren. De turner besloot daarop niet in hoger beroep te gaan.

Dat betekent dat de sportkoepel niet hoeft terug te komen op de beslissing om de turner naar huis te sturen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat heeft de rechter in Arnhem vrijdag bepaald.

Van Gelder had een kort geding aangespannen om een plek in de ringenfinale aanstaande maandag af te dwingen, nadat hij eerder deze week naar huis was gestuurd na een nacht stappen, waarbij hij ook alcohol had gedronken.

De rechter deed een zogenaamd kop-staartvonnis, dat wil zeggen dat gezien de tijdsdruk alleen het eindoordeel is gegeven. Het uitgewerkte vonnis met motivatie zal in de loop van komende week openbaar worden gemaakt.

"Yuri zal de zaak nu verder laten rusten", staat in een verklaring die zijn advocaat Cor Hellingman gaf. "Yuri heeft vandaag tot het uiterste gestreden om zijn plaats in de finale. Hij heeft zijn verhaal zo krachtig mogelijk verteld. Hij dankt al diegenen die hem voor en tijdens de zitting hebben gesteund. Hij heeft er alles aan gedaan. Hij vraagt de pers hem de komende tijd alle rust te geven om deze diepe teleurstelling te verwerken."

Holland Heineken House
Van Gelder werd na een stapavond naar huis gestuurd. Hij wist zich zaterdag te kwalificeren voor de finale op de ringen en daarna ging de 33-jarige turner met diverse gasten naar het Holland Heineken House om deze prestatie te vieren. Daar dronk hij naar eigen zeggen "vier of vijf" biertjes.

Tijdens het kort geding betoogde advocaat Harro Knijff van NOC*NSF dat Van Gelder de volgende dag een verwarde indruk maakte 'alsof hij het heel erg bont had gemaakt'. Ook miste hij de training zondagochtend en kwam hij pas 's middags zijn bed uit. "Dat zorgde voor een vertrouwensbreuk."

Volgens Knijff was het de tweede keer dat Van Gelder zonder bericht vertrok en onbereikbaar was. "Dat gedrag en de negatieve invloed die het heeft op de teamgenoten, zorgden voor de beslissing om hem weg te sturen."

Reactie
Sportkoepel NOC*NSF heeft in Rio de Janeiro kort gereageerd op de uitspraak van de rechter. "Dit betekent dat we dit nu voor de rest van de Olympische Spelen achter ons kunnen laten. Het is jammer dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen", luidde de korte schriftelijke reactie. (FOX Sports/ANP)