Dorian van Rijsselberghe
Dorian van Rijsselberghe - © Pro Shots

Van Rijsselberghe prolongeert olympische titel

12 augustus 2016
Dorian van Rijsselberghe heeft de olympische zeiltitel in de RS:X gepakt. De Nederlander won vrijdag twee races en is niet meer te achterhalen.

Vier jaar geleden pakte Van Rijsselberghe ook al het olympische goud. Zondag is de medalrace, daarin zijn dubbele punten te verdienen. Maar de Texelaar kan niet meer ingehaald worden.

Van Rijsselberghe zegevierde vrijdag in de eerste twee races van de dag en liep daarmee verder weg bij zijn concurrenten, van wie de Brit Nick Dempsey nog de enige serieuze was.

De Nederlandse titelverdediger was bovendien de hele week de meest constante plankzeiler in het olympisch gezelschap. Zijn minste resultaten in de baai van Rio waren de vijfde plaats in de openingswedstrijd en de zesde plek in de twaalfde.

Maar ook in die laatste kon Dempsey niet profiteren. Hij finishte zelf als achtste. Formeel moet Van Rijsselberghe zondag wel het water nog op voor de medaillewedstrijd, maar zijn tweede olympische goud staat vast.

Van Rijsselberghe heeft in het algemeen klassement 23 punten. Zijn Britse rivaal Nick Dempsey staat op 44 punten. Het is de derde gouden medaille voor de Nederlandse equipe in Rio. (FOX Sports/ANP)