Dafne Schippers.
Dafne Schippers. - © ANP

Schippers simpel naar halve finales 100 meter

13 augustus 2016
Dafne Schippers heeft zich vrijdag bij de Olympische Spelen eenvoudig gekwalificeerd voor de halve finales op de 100 meter.

De 24-jarige Nederlandse atlete zette een tijd neer van 11,16 seconden, en eindigde daarmee in haar serie als eerste. De nummers één en twee plaatsten zich automatisch voor de halve eindstrijd, die zaterdag op het programma staat. Dan is ook de finale.

Schippers, die in de buitenste baan liep, hoefde zich niet bovenmatig in te spannen. Ze liep het laatste deel van haar race rustig uit en keek even naar links.

Toen ze over de finish kwam maakte ze een klein juichgebaar en zwaaide in de camera. Achter de Utrechtse eindigde de Duitse Tatjana Pinto in de serie als tweede in 11,31.

Vorig jaar won Schippers bij de wereldkampioenschappen zilver op de 100 meter. In juli prolongeerde ze in Amsterdam de Europese titel op die sprintafstand.

Later op de Spelen komt ze ook in actie op haar favoriete 200 meter. Op die afstand is ze regerend wereldkampioene.

Vetter voorlopig zevende
Anouk Vetter heeft de eerste dag van de zevenkamp op de Olympische Spelen als zevende afgesloten.

De regerend Europees kampioene eindigde vrijdagavond als vierde op de 200 meter. Dat was het vierde onderdeel. Even daarvoor was Vetter ook bij het kogelstoten als vierde geëindigd.

De 23-jarige Nederlandse had in het Olympisch Stadion in Rio de Janeiro 23,93 seconden nodig voor haar race. De Britse Katarina Johnson-Thompson zette met 23,26 de beste tijd neer.

Nadine Broersen werd twintigste in 24,94 en is na vier onderdelen zestiende. Nadine Visser, de derde Nederlandse deelneemster op de meerkamp, klokte 24,34. Dat was de twaalfde tijd. In het klassement is ze na de eerste dag 22e.

Jessica Ennis-Hill, de regerend olympisch kampioene, heroverde de leiding na de 200 meter. Die afstand legde ze als tweede af in 23,49. Ennis-Hill heeft na vier van de zeven onderdelen 4057 punten.

De Belgische Nafissatou Thiam is tweede met 3985, gevolgd door Akela Jones uit Barbados met 3964 punten. Vetter staat op 3829 punten. (ANP)