Hockeysters bij laatste vier.
Hockeysters bij laatste vier. - © ANP

Dag 10 Rio: Hockeysters naar halve finales

15 augustus 2016
Het is dag 10 van de Olympische Spelen. Mis niets van het belangrijkste sportnieuws uit Rio de Janeiro.

03.00 uur Hockeyvrouwen naar halve finales
In navolging van de hockeymannen hebben ook de Nederlandse hockeysters bij de Olympische Spelen de halve finale gehaald. In de regen in Rio de Janeiro maakte het team van bondscoach Alyson Annan het zichzelf maandagavond onnodig moeilijk door tegen het vooraf gevreesde Argentinië een 3-0 voorsprong nog bijna weg te geven: 3-2. 

23.21 uur Elia Viviani bezorgt Italië goud op omnium
Elia Viviani heeft Italië een gouden plak bezorgd op het omnium. Hij bleef de Brit Mark Cavendish voor, Tim Veldt werd negende. Cavendish kwam nogal onhandig voor de dag: door zijn toedoen kwamen meerdere renners, onder wie Sanghoon Park, ten val. Park werd per brancard afgevoerd.

22.50 uur Brouwer en Meeuwsen via landgenoten naar halve finales
Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben in de kwartfinale van het beachvolleybaltoernooi het Nederlandse onderonsje met Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst gewonnen. Brouwer en Meeuwsen stuiten nu in de halve eindstrijd op de Braziliaanse wereldkampioenen Alison Cerutti en Bruno Schmidt. 

22.37 uur Wild vijfde op omnium
Baanwielrenster Kirsten Wild is als vijfde geëindigd op de individuele achtervolging, het tweede onderdeel van het omnium. De 33-jarige Zwolse legde de 3 kilometer af in 3.31,941. Door haar score stijgt Wild in de tussenstand van de negende naar de achtste plaats. 

22.13 uur Duitse kanocoach overleden
De coach van het Duitse kanoteam, Stefan Henze, is overleden aan de verwondingen die hij vorige week opliep bij een ongeluk met een taxi in Rio de Janeiro. De 35-jarige Henze was bij het ongeval zwaar gewond aan zijn hoofd geraakt. De taxi waarin hij met een teamgenoot op weg was naar het olympisch dorp reed tegen een betonnen muur.

21.30 uur Veldt nestelt zich weer in top tien
Met een zevende plaats op de 250 meter heeft baanwielrenner Tim Veldt zich weer in de top tien van het omnium genesteld. De 32-jarige Amsterdammer reed zijn rondje in 13,170 en steeg in de tussenstand naar de tiende plaats. De winst ging naar de Nieuw-Zeelander Dylan Kennett in 12,506.

21.26 uur Medalrace Bouwmeester naar dinsdag
De allesbeslissende medalrace in de Laser Radial, met zeilster Marit Bouwmeester als belangrijkste kandidaat voor de olympische titel, is verschoven naar dinsdag. De organisatie wachtte met de tien finalisten de hele maandagmiddag in Marina da Glória van Rio de Janeiro vergeefs op goede wind.

21.25 uur Wevers schrijft turnhistorie
Turnster Sanne Wevers heeft Nederland de zesde gouden plak in Rio de Janeiro bezorgd. Op het onderdeel balk liet zij de concurrentie achter zich. Wevers is daarmee de eerste Nederlandse turnster die een medaille op de Spelen wint.

20.30 uur Noord-Koreaans goud op sprong
De Noord-Koreaanse turner Ri Se Gwang heeft het goud veroverd in de toestelfinale op sprong. De regerend wereldkampioen kwam na twee sprongen uit op een gemiddelde score van 15,691. Daarmee liet Ri de Rus Denis Abliazin en de Japanner Kenzo Shirai achter zich.

20.12 uur Griek de beste aan de ringen
De Griekse turner Eleftherios Petrounias heeft de olympische titel aan de ringen veroverd. De regerend wereldkampioen kwam met een welhaast perfect uitgevoerde oefening tot een score van 16,000. Het zilver ging naar de Braziliaanse titelverdediger Arthur Zanetti (15,766), brons naar de Rus Denis Abliazin: 15,700. 

18.59 uur Dujardin prolongeert olympische titel
Charlotte Dujardin heeft haar olympische dressuurtitel maandag geprolongeerd. Ze liet met haar in Nederland gekochte paard Valegro opnieuw de beste kür op muziek zien. De Britse amazone, vier jaar geleden voor eigen publiek ook onbetwist de beste, haalde een score van 93,857 procent. 

18.18 uur Postma kan eremetaal vergeten
Finnzeiler Pieter-Jan Postma kan een medaille uit zijn hoofd zetten. Hij leek zondag na laatste vlootrace nog een kleine kans te maken op een podiumplaats. De jury heeft hem echter een diskwalificatie opgelegd voor een aanvaring in de tiende manche, waardoor hij zakt naar plaats negen en geen uitzicht meer heeft op een plak.

17.13 uur - Wild start niet sterk
Kirsten Wild is het omnium matig begonnen. Op het eerste onderdeel, scratch, eindigde de Zwolse slechts als negende. Wild raakte op een van haar favoriete onderdelen ingesloten. De winst ging naar de Wit-Russische Tatsiana Sjarakova. De Britse Laura Trott, regerend olympisch en wereldkampioene, finishte als tweede. 

17.08 uur - Poolse wint kogelslingeren met wereldrecord
Anita Wlodarczyk heeft maandag haar olympische titel bij het kogelslingeren kracht bijgezet met een verbetering van het wereldrecord. De 31-jarige Poolse atlete liet bij haar beste poging een afstand van 82,29 meter opmeten. Dat was aanzienlijk verder dan de 81,08 die ze vorig jaar in de boeken zette.

16.21 uur - Florant weinig florissant 
Hinkstapspringer Fabian Florant is er niet in geslaagd de finale te halen. De 33-jarige Nederlander kwam maandag tijdens de kwalificaties tot een afstand van 16,51 meter. Daarmee eindigde Florant als 22ste. Florant had 16,95 meter ver moeten springen of bij de beste twaalf moeten eindigen om zich voor de eindstrijd te plaatsen.

16.00 uur - Van Rouwendaal zwemt naar goud
Sharon van Rouwendaal heeft maandag voor de kust van de Copacabana de olympische titel veroverd bij het open water zwemmen. Na een zware race over 10 kilometer voor de kust van het beroemde Braziliaanse strand tikte de 22-jarige zwemster als eerste aan. Van Rouwendaal bezorgde Nederland de tiende medaille bij de Olympische Spelen in Rio, waarvan de vijfde gouden.

15.18 uur - Ligtlee naar kwartfinale sprint
Baanrenster Elis Ligtlee is maandag bij de Olympische Spelen doorgedrongen tot de kwartfinales van het sprinttoernooi. Ligtlee, zaterdag al gekroond tot olympisch kampioene op het onderdeel keirin, versloeg in de achtste finales met een banddikte verschil de Litouwse Simona Krupeckaite. 

14.55 uur - Muskens/Piek strijdend ten onder
Voor Eefje Muskens en Selena Piek zijn de Spelen voorbij. Het badmintonkoppel was maandag in de kwartfinales niet opgewassen tegen het als vierde geplaatste duo Eun Kyung Jung/Chan Seung Shin uit Zuid-Korea. Na een boeiende partij van ruim vijf kwartier was de nederlaag een feit: 2-1 (21-13 20-22 21-14).

14.40 uur - Schippers met gemak door op de 200 meter
Dafne Schippers heeft zich op de Olympische Spelen met gemak geplaatst voor de halve finales op de 200 meter. De Nederlandse atlete was maandag met een tijd van 22,51 seconden de rapste in haar serie. De nummers een en twee plaatsten zich automatisch. (FOX Sports/ANP)