Sharon van Rouwendaal
Sharon van Rouwendaal - © Pro Shots

Van Rouwendaal pakt gouden medaille op open water

15 augustus 2016
Sharon van Rouwendaal heeft maandag voor de kust van de Copacabana de olympische titel veroverd bij het open water zwemmen.

Na een zware race over 10 kilometer voor de kust van het beroemde Braziliaanse strand tikte de 22-jarige zwemster als eerste aan. Van Rouwendaal bezorgde Nederland de tiende medaille bij de Olympische Spelen in Rio, waarvan de vijfde gouden.

De zwemster pakte vorig jaar bij de WK zilver achter de Française Aurélie Muller. In 2014 werd ze Europese kampioene op de 10 kilometer in Berlijn. Dit jaar was Van Rouwendaal in Hoorn op weg naar titelprolongatie, tot ze vlak voor de finish verkeerd zwom bij de laatste boei.

Vorige week deed ze in het olympische zwembad van Rio ook mee aan de 400 meter vrije slag, maar daarop stelde ze teleur.

Copacabana
De olympische openwaterwedstrijd begon niet zoals gebruikelijk vanaf een startponton, omdat die afgelopen week door de hoge golven vanaf zee op het strand kapot was geslagen. De zwemsters doken vanaf de Copacabana, waar honderden toeschouwers stonden om ze toe te juichen, het water in.

Even verderop werd het officiële startsignaal gegeven. Van Rouwendaal meldde zich al snel voorin het veld. Na het eerste rondje van 2,5 kilometer door het woelige water kwam ze als tweede door, vlak achter de Braziliaanse Ana Marcela Cunha. Een ronde later lag ze voorop naast wereldkampioene en trainingsmaatje Muller.

Aanval
Van Rouwendaal koos in de derde ronde de aanval. Ze kwam met een voorsprong van zo'n 4 seconden op de Italiaanse Rachele Bruni voorbij de derde doorkomst en trok daarna hard door. Ze besloot na 7,5 km de laatste bevoorrading over te slaan en dwong ook de concurrentie het in de finale te stellen zonder drinken en voeding.

De tactiek slaagde, haar buffer was meer dan voldoende. Van Rouwendaal zwom steeds verder weg en finishte met ruime voorsprong als eerste. De Italiaanse Rachele Bruni werd op 17 seconden tweede vóór de Braziliaanse Poliana Okimoto. Muller, die aanvankelijk dacht het zilver te hebben veroverd, werd gediskwalificeerd. (ANP)