Ferry Weertman
Ferry Weertman - © ANP

Goud voor Weertman op tien kilometer

16 augustus 2016
Ferry Weertman heeft voor de kust van de Copacabana de olympische titel in het open water veroverd.

De 24-jarige zwemmer tikte na een race over tien kilometer door zee als eerste aan.

Het duurde alleen wel lang voordat de jury dat door had. Aanvankelijk leek de Nederlander zilver te bemachtigen, achter de Griek Spiros Gianniotis.

Na enig beraad werd Weertman echter alsnog als de terechte winnaar aangewezen. In de herhaling was namelijk duidelijk te zien dat hij als eerste aantikte.

De plaat
"Met de eerste touch was Ferry eerder, daarom heeft hij gewonnen'', reageerde coach Marcel Wouda na de race. "Dat aantikken was cruciaal.''

Gianniotis kwam verkeerd uit met aantikken, terwijl Weertman met zijn lange arm wel de finishplaat snel wist te bereiken. "Eerst werd Gianniotis als eerste aangegeven, maar het gaat erom wie de plaats als eerste aanraakt. Dat was Ferry'', jubelde Wouda.

Een dag eerder had zijn andere pupil, Sharon van Rouwendaal, namens Nederland al goud gepakt in de vrouwenwedstrijd.

Al zeven keer goud!
Weertman prolongeerde eerder dit jaar op het EK in Hoorn de Europese titel open waterzwemmen, die hij in 2014 voor het eerst had veroverd in Berlijn.

Op het WK van vorig jaar in Kazan pakte hij zilver op de tien kilometer. De zwemmer uit Naarden bezorgde Nederland dinsdag de twaalfde medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waarvan de zevende gouden. (FOX Sports/ANP)