Estavana Polman
Estavana Polman - © Pro Shots

Handbalsters naar halve finales

16 augustus 2016
De Nederlandse handbalsters hebben dinsdag op de Olympische Spelen gastland Brazilië verrassend uitgeschakeld.

Het team van bondscoach Henk Groener versloeg in de met ruim 10.000 toeschouwers gevulde Future Arena de Zuid-Amerikaanse vrouwen met 32-23. Bij rust leidde Nederland, dat bij het handbal voor het eerst meedoet aan de Olympische Spelen, met minimaal verschil: 12-11.

In de halve eindstrijd is Frankrijk of Spanje donderdag de volgende tegenstander van Oranje, dat in de groepsfase van de vijf wedstrijden er maar ééntje had gewonnen (alleen van het zwakke Argentinië) en als nummer vier van de groep de kwartfinale bereikte. Brazilië eindigde in de andere poule als eerste en versloeg onder meer wereldkampioen Noorwegen.

Getergd
Toen dinsdag de knock-outfase van start ging en het écht moest, stegen de Nederlandse handbalsters boven zichzelf uit en lieten ze weer het spel zien waarmee ze in december de finale van het WK in Denemarken bereikten. Brazilië nam éénmaal de leiding in de wedstrijd, bij 3-4.

Verder lag het initiatief bijna de gehele wedstrijd bij een getergd spelend Nederland, dat eind juli nog twee keer tegen de Braziliaanse vrouwen oefende ter voorbereiding op de Olympische Spelen. In beide wedstrijden gaven de landen elkaar toen weinig toe: 29-27 voor Brazilië en 23-23.

Estavana Polman
Op het hoogste podium, dinsdag in de kwartfinale, ging het tot de rust nog redelijk gelijk op. Daarna nam het team van Groener snel afstand en werd het verschil nooit kleiner dan vier punten voorsprong. Estavana Polman was met zeven doelpunten het meest trefzeker aan de kant van Oranje. Lois Abbingh, Laura van der Heijden en Angela Malestein scoorden allemaal vijf keer.

In de halve eindstrijd treft Oranje donderdag opnieuw Frankrijk, dat in de kwartfinale tegen Spanje ontsnapte en na verlenging won: 27-26. (FOX Sports/ANP)