Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester - © ANP

Marit Bouwmeester zeilt achtste gouden plak voor Nederland binnen

16 augustus 2016
Het blijft goud regenen voor Nederland in Rio. Marit Bouwmeester pakte in een bloedstollende medaillerace de achtste plak voor Oranje.

De zeilster en tweevoudige wereldkampioene eindigde als zevende in de Laser Radial. Dat was, mede dankzij de resultaten van de concurrentie, voldoende voor de titel.

Bouwmeester was vooraf al zeker van brons. Ze begon met een voorsprong van acht punten op nummer twee Anne-Marie Rindom uit Denemarken aan de finale, die de organisatie maandag moest schrappen door de grillige wind (eerst te weinig, daarna te veel).

Weertman
De 28-jarige Friezin wist dat ze op eigen kracht olympisch goud kon veiligstellen met een plaats bij de eerste vier in de medalrace. Daar slaagde ze niet in, maar ook de zevende plek bleek genoeg. Bouwmeester behaalde in Londen 2012 olympisch zilver in deze zeilklasse.

Eerder op de dinsdag haalde open waterzwemmer Ferry Weertman de zevende gouden medaille voor Nederland binnen, waardoor Oranje nu al een succesvollere Spelen kent dan vier jaar geleden. In Engeland bleef Nederland toen steken op zes gouden medailles. (FOX Sports/ANP)