Churandy Martina
Churandy Martina - © FOXSports.NL

Dag 12 Rio: Churandy Martina naar finale van 200 meter

18 augustus 2016
Het is dag 12 van de Olympische Spelen. Mis niets van het belangrijkste sportnieuws uit Rio de Janeiro.

05.44 uur - Duitse beachvolleybalsters veroveren goud
In het hol van de leeuw hebben de Duitse beachvolleybalsters Laura Ludwig en Kira Walkenhorst goud veroverd ten koste van de Braziliaanse publieksfavorieten en wereldkampioenen Agatha en Barbara: 21-18 21-14.

04.06 uur - VS heerst op 100 meter horden
De Verenigde Staten hebben woensdag het goud, zilver én het brons gepakt op de 100 meter horden voor vrouwen. De Amerikaanse favoriete Brianna Rollins veroverde de titel overtuigend in 12,48 en ze bleef haar landgenotes Nia Ali (tweede) en Kristi Castlin (derde) voor.

03.36 uur - Schippers pakt zilver
Dafne Schippers heeft woensdagavond op de Olympische Spelen zilver gepakt op de 200 meter. De 24-jarige atlete uit Utrecht werd in de finale geklopt door Elaine Thompson. De Jamaicaanse won in 21,78 seconden, wereldkampioene Schippers snelde als tweede over de finish in in 21,88.

03.31 uur - Amerikaanse Bartoletta springt het verst
De Amerikaanse Tianna Bartoletta heeft het goud veroverd op het verspringen. Met 7,17 meter onttroonde de regerend wereldkampioene haar landgenote Brittney Reese die in haar laatste sprong twee centimeter tekort kwam (7,15 meter).

03.22 uur - Martina naar finale 200 meter
Churandy Martina heeft de finale gehaald van de 200 meter. De 32-jarige atleet liep in de halve finales met 20,10 seconden zijn beste tijd van dit seizoen. Als nummer twee van zijn halve finale bereikte Martina, die eerder in Rio bleef steken in de series van de 100 meter, de eindstrijd van de 200 meter. 

01.24 uur - Dream Team bezorgt Argentijnen nachtmerrie
De basketballers van de Verenigde Staten hebben zich met grote overmacht geplaatst voor de halve finale. Het Dream Team was in de kwartfinale met 105-78 veel te sterk voor Argentinië, de olympisch kampioen van 2004.

00.17 uur Braun volgt voorbeeld Sintnicolaas
In navolging van Eelco Sintnicolaas heeft ook Pieter Braun voortijdig de olympische tienkamp beëindigd. De Brabander staakte woensdag de strijd na het vierde onderdeel, het hoogspringen, door een liesblessure.

20.45 uur - BMX'ers naar kwartfinale
BMX'ers Twan van Gendt, Niek Kimmann en Jelle van Gorkom hebben woensdag de kwartfinale bereikt op de Olympische Spelen. Ze schaarden zich in de kwalificaties zonder al te veel problemen bij de beste dertig.

20.37 uur - Boksster Fontijn naar halve finale en zeker van brons
Boksster Nouchka Fontijn is zeker van een medaille op de Olympische Spelen. De 28-jarige Schiedamse won woensdag haar gevecht met de Britse Savannah Marshall in de kwartfinale van de klasse tot 75 kilogram op punten: 2-0 (40-36, 38-38, 39-37). Als halvefinaliste is de als tweede geplaatste Fontijn, die de eerste ronde mocht overslaan, nu al verzekerd van brons.

19.20 uur - Smulders als derde naar halve finale
Laura Smulders heeft zich woensdag in het Centro de Olimpico de BMX als derde gekwalificeerd. Met haar tijd van 35,114 seconden gaf zij ruim een halve tel toe op de snelste vrouw, de Colombiaanse wereldkampioene Mariana Pajon. De Australische Caroline Buchanan leverde de tweede tijd af. Merle van Benthem reed naar een negende tijd. 

18.50 uur - Hockeyvrouwen na shoot-outs naar finale
De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich voor de vierde keer op rij geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. In de halve eindstrijd was het team van bondscoach Alyson Annan woensdag, nadat in reguliere speeltijd met 1-1 gelijk werd gespeeld, na shoot-outs te sterk voor Duitsland (4-3). Ellen Hoog maakte het beslissende doelpunt in een spannende reeks. In de finale staat Oranje tegenover Groot-Brittannië.

18.13 uur - Medalrace Zegers en Van Veen uitgesteld
De medalrace woensdag bij het olympisch zeiltoernooi voor de 470-vrouwen, met Afrodite Zegers en Anneloes van Veen als medaillekandidaten, is voorlopig uitgesteld. Volgens de organisatie staat er op de baan voor de finale nog te weinig wind.

17.45 uur - Kipruto houdt Keniaanse traditie in ere
De Keniaan Conseslus Kipruto heeft woensdag met grote overmacht goud op de 3000 meter steeplechase gewonnen. Daarmee behield hij het mooiste eremetaal voor zijn land, dat sinds 1984 oppermachtig is op dit onderdeel. 

17.16 uur - Springruiters vergalopperen zich
De Nederlandse springruiters zijn naast het podium geëindigd. De formatie trad slechts aan met drie ruiters, omdat Jur Vrieling met Zirocco Blue niet meer in actie kwam. Daardoor miste het team, dat achttien strafpunten kreeg, een schrapresultaat. Nederland eindigde als zevende.

16.26 uur - Hassan niet naar halve finales 800 meter
Sifan Hassan heeft zich niet geplaatst voor de halve finales op de 800 meter. De Nederlandse atlete finishte als vijfde in de derde heat met een tijd van 2.00,27. De eerste twee plaatsen van elke heat geven rechtstreeks toegang tot de halve finales. Daarnaast gaan ook de acht tijdsnelsten verder, maar Hassan zat daar niet bij.

16.16 uur - Ruiter minder in landenwedstrijd
De Nederlandse springruiters zijn in de landenwedstrijd slechts met z'n drieën. Jur Vrieling heeft zich teruggetrokken wegens een blessure van zijn paard Zirocco. Dat betekent dat Oranje, de regerend wereldkampioen, geen schrapresultaat heeft.

15.43 uur - Worstelaarster Blaskza onderuit
Voor worstelaarster Jessica Blaskza is haar debuut op de Spelen uitgedraaid op een teleurstelling. De 24-jarige Limburgse verloor in de achtste finales van de klasse tot 48 kilogram (vrije stijl) van de Amerikaanse Haley Ruth Augello (0-7). Blaszka mag mogelijk later op de dag terugkomen voor de herkansingen. 

15.39 uur - Sintnicolaas geeft geblesseerd op
Eelco Sintnicolaas heeft na een onderdeel de tienkamp al beëindigd. Hij heeft een blessure aan zijn bovenbeen. Sintnicolaas kwam niet meer in actie bij het verspringen, het tweede onderdeel.

15.18 uur - Sintnicolaas en Braun beginnen redelijk aan tienkamp
Tienkampers Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun zijn het olympisch atletiektoernooi redelijk begonnen. Sintnicolaas liep een zestiende tijd op de 100 meter: 10,87 seconden. Braun was iets trager dan Sintnicolaas, 11,03.