Usain Bolt
Usain Bolt - © Pro Shots

Dag 14 Rio: Bolt schrijft historie met gouden trilogie

19 augustus 2016
Het is dag 14 van de Olympische Spelen. Mis niets van het belangrijkste sportnieuws uit Rio de Janeiro.

3.45 uur - Bolt schrijft geschiedenis
Usain Bolt heeft zijn unieke olympische trilogie voltooid. Het sprintfenomeen won vrijdag op de Spelen van Rio met de Jamaicaanse sprintploeg het goud op de 4x100 meter estafette en bemachtigde daarmee zijn negende gouden olympische plak. Bolt is de eerste atleet die op drie achtereenvolgende Spelen drie gouden plakken wint; hij veroverde in Peking 2008, Londen 2012 en nu in Rio 2016 het goud op de 100, 200 en 4x100 meter. 

3.06 uur - Kuijken snelt naar achtste tijd
Susan Kuijken is vrijdag bij het olympisch atletiektoernooi in Rio de Janeiro op de achtste plaats geëindigd op de 5000 meter. De dertigjarige atlete uit Nijmegen liep een fraai persoonlijk record van 15.00,69. Het olympisch goud ging vrijdagavond na een boeiende race naar Vivian Cheruiyot uit Kenia (14.26,17.

1.54 uur - Recordtijd niet genoeg voor estafetteploeg
De Nederlandse vrouwenploeg heeft vrijdag bij het olympisch atletiektoernooi in de eerste serie van de 4x400 meter het nationaal record dik verbeterd. Dat was echter niet voldoende voor kwalificatie voor de finale.

Het estafetteteam van Oranje kwam als zesde binnen in een tijd van 3.26,98. 

0.21 uur - Duitse voetbalsters de sterkste
De Duitse voetbalsters hebben vrijdag de olympische titel veroverd. Ze waren tijdens de eindstrijd in het imposante Maracana-stadion van Rio de Janeiro te sterk voor Zweden: 2-1.

23.50 uur - Hockeysters met zilver naar huis
De Nederlandse hockeyvrouwen hebben naast het goud gegrepen in Rio. Groot-Brittannië bleek na het nemen van shoot-outs te sterk. Na de reguliere speeltijd stonden de ploegen in evenwicht, 3-3. 

22.33 uur - Dreamteam bereikt eindstrijd door zege op Spanje
De basketballers van de Verenigde Staten staan voor de derde keer op rij in de olympische finale. Het Dream Team, bestaande uit duurbetaalde profs uit de NBA, won vrijdag in de halve eindstrijd van Spanje met 82-76. 

22.15 uur - Amerikaanse vrouwen winnen waterpolotoernooi
De Amerikaanse waterpolovrouwen hebben hun olympische titel geprolongeerd. Het was de eerste keer dat een land op twee opeenvolgende Olympische Spelen goud pakte bij het vrouwenwaterpolo. In de finale was de regerend wereldkampioen een maatje te groot voor Italië: 12-5.

21.22 uur - Boksster Fontijn knokt zich naar finale
Boksster Nouchka Fontijn heeft zich geplaatst voor de olympische finale. In de halve eindstrijd in de categorie onder de 75 kilogram won zij van de Chinese Li Qian.  

20.33 uur - Zilver voor Van Gorkom
BMX'er Jelle van Gorkom heeft zilver gepakt. Niek Kimmann ging goed mee in de race maar viel uiteindelijk terug naar een zevende plaats

20.13 uur - Smulders valt en mist podium
Laura Smulders heeft haar bronzen succes van Londen 2012 niet kunnen herhalen. Smulders kwam in de laatste bocht, in vierde positie, ten val. Titelverdedigster Mariana Pajón pakte opnieuw het goud, voor de Amerikaanse Alise Post en de Venozolaanse Stefany Hernandez.

19.49 uur - Van Gorkom en Niek Kimman naar mannenfinale
Jelle van Gorkom en Niek Kimman zijn doorgedrongen tot de mannenfinale in het BMX. In totaal doen er acht coureurs mee in de eindstrijd. Twan van Gendt haalde het net niet. Hij kwam twee punten te kort voor een plaats in de finale. 

19.44 uur - Smulders naar BMX-finale
Laura Smulders, winnares van brons in Londen, heeft zich geplaatst voor de BMX-finale. De andere Nederlandse kanshebber op de eindstrijd, Merle van Benthem, strandde in de halve finale. De medailles worden later op de dag verdeeld.

19.31 uur - Dubbeldam grijpt naast medailles
Springruiter Jeroen Dubbeldam heeft naast de medailles gegrepen. Hij liet met SFN Zenith weliswaar in beide rondes van de individuele wedstrijd alle balken liggen, maar Dubbeldam incasseerde wel een strafpunt vanwege tijdsoverschrijding. Hij klokte 68,02 seconden, terwijl de limiet is gesteld op precies 68 tellen.

19.04 uur - Van der Vleuten kan fluiten naar eremetaal
Springruiter Maikel van der Vleuten kan een medaille vergeten. De 28-jarige Van der Vleuten maakte vrijdag ook tijdens de tweede omloop van de individuele wedstrijd een springfout met Verdi, die de tweede balk eraf tikte.

18.54 uur- Springruiter Smolders trekt zich terug
Springruiter Harrie Smolders heeft zich teruggetrokken voor de tweede en beslissende ronde van de individuele wedstrijd. De 36-jarige ruiter denkt dat hij kansloos is voor de medailles en wil zijn twaalfjarige hengst Emerald daarom sparen.

18.40 uur - Spaanse Marin doorbreekt Aziatische hegemonie
De Spaanse Carolina Marin (23) is de eerste niet-Aziatische winnares van het goud in het badminton. Sinds 1992 werden alle olympische titels gewonnen door Indonesische, Zuid-Koreaanse en Chinese vrouwen. 

17.07 uur - Snelwandelaar Tóth pakt goud op 50 km
De Slowaakse snelwandelaar Matej Tóth is vrijdag olympisch kampioen op de 50 kilometer geworden. Hij finishte na 3.40.58 onbedreigd als eerste. De Australiër Jared Tallent gaf 18 seconden toe en eiste het zilver op vóór de Japanner Hirooki Arai. 

16.37 uur - Alle ruiters door naar tweede omloop, alleen Dubbeldam foutloos
Ook Maikel van der Vleuten is door naar de tweede omloop. De ruiter kreeg door een foutje met z'n paard vier strafpunten. Maar dat was genoeg om zich te plaatsen voor de tweede omloop, later vandaag. Harrie Smolders, die eerder ook vier strafpunten kreeg, is ook door.

Jeroen Dubbeldam ligt nog altijd op koers voor goud. De Nederlanders ging met twaalf andere ruiters foutloos het parcours over.

15.33 uur - Foutloze Dubbeldam door naar medaillestrijd
Springruiter Jeroen Dubbeldam heeft zich vrijdag verzekerd van een plek in de tweede omloop van de individuele wedstrijd. De 43-jarige ruiter uit Weerselo bleef met zijn paard SFN Zenith foutloos in de eerste ronde. Dubbeldam, die tijdens de openingsceremonie van de Spelen de Nederlandse vlag droeg, kwalificeerde zich daarmee voor de tweede ronde van later op vrijdag.

De beste twintig combinaties strijden dan om de medailles, bij een gelijke stand wordt voor de podiumplaatsen een zogeheten jump-off gehouden. Harrie Smolders zit voorlopig in de wachtkamer. De 36-jarige ruiter tikte met zijn hengst Emerald de eerste balk er af en liep daardoor tegen vier strafpunten aan. Maikel van der Vleuten komt nog in actie. Hij start met Verdi als 34e in het veld van 35 deelnemers. (FOX Sports/ANP)