Olympiërs in het zonnetje gezet bij de RAI
Olympiërs in het zonnetje gezet bij de RAI - © ANP

Olympiërs in het zonnetje gezet bij de RAI

23 augustus 2016
Een paar duizend mensen zijn dinsdagmiddag afgekomen op de huldiging van de olympische sporters bij de RAI in Amsterdam.

Het feest was op een groot versierd podium. Bij opkomst werden de sporters luid toegejuicht. Niet alleen de medaillewinnaars, maar ook veel atleten die vorige week al terugkeerden, waren bij de huldiging van TeamNL.

Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan heette de sporters welkom en zei “iedereen heeft van jullie genoten, we hebben intens meegeleefd en dank jullie wel”.

Dj Jeroen Nieuwenhuize interviewde een paar atleten onder wie gouden medaillewinnaar windsurfen Dorian van Rijsselberghe en hockeyster Ellen Hoog. Muziek was er van Nielson, die ook zijn olympisch lied Hoogste versnelling zong.

Voordat de sporters op het podium kwamen, werden ze eerst door hun familie en vrienden in een van de RAI-hallen verwelkomd. Veel olympiërs kwamen dinsdag met bussen direct na aankomst op Schiphol naar de RAI. Sportkoepel NOC*NSF organiseerde voor de zesde keer het 'WelkomThuis-evenement'.

De captain van de oranje gekleurde Boeing 777 waar de sporters mee terugvlogen was Leo Visser, zelf winnaar van olympische schaatsmedailles. Twee F-16's van de luchtmacht verwelkomden het KLM-vliegtuig in de lucht. De straaljagers escorteerden de Boeing vanaf de grens.

Woensdag zijn er nog huldigingen in Den Haag. Minister-president Mark Rutte en koning Willem-Alexander ontvangen dan de olympiërs. (ANP)