Max Verstappen
Max Verstappen - © ANP

Verstappen stelt teleur op Spa-Francorchamps

28 augustus 2016
Voor Max Verstappen is de Grand Prix van België uitgedraaid op een grote teleurstelling.

De Nederlander vertrok op het circuit van Spa-Francorchamps vanaf de tweede plek, maar viel door een botsing in de eerste bocht en een noodzakelijke extra pitsstop ver terug. Verstappen eindigde na 44 rondes als elfde, net buiten de punten.

De winst in de Ardennen ging naar Nico Rosberg. De Duitse coureur van Mercedes verkleinde daardoor zijn achterstand in het WK op teamgenoot Lewis Hamilton, die derde werd, tot negen punten.

Daniel Ricciardo, de Australische ploegmaat van Verstappen bij Red Bull, kwam als tweede over de finish.

Valse start
De tienduizenden Nederlandse fans op de tribunes langs het Belgische circuit hoopten dat Verstappen zondag zijn tweede overwinning in de Formule 1 zou gaan vieren. De achttienjarige coureur had zaterdag zijn beste resultaat ooit in de kwalificatie neergezet, door achter Rosberg de tweede tijd te klokken.

Alle mooie plannen gingen zondag bij de start echter al in rook op. Verstappen botste aan de binnenkant van de eerste bocht met Ferrari-coureur Kimi Räikkönen, die op zijn beurt was aangetikt door teamgenoot Sebastian Vettel. De voorvleugel van de Red Bull raakte daardoor beschadigd. 

Crash Magnussen
Verstappen moest naar de pits om een nieuwe vleugel te halen en stond vanuit de achterhoede voor een inhaalrace. De wedstrijd zat vol incidenten en crashes, met die van Kevin Magnussen als grootste. De Deen klapte met zijn Renault op hoge snelheid in de bandenstapel. De wedstrijdleiding besloot de race in de negende ronde zelfs tijdelijk stil te leggen om de schade te herstellen.

Verstappen schoof tussen alle pitsstops door even op naar de zevende plek, maar viel weer terug naar de achterhoede toen hij in de 28e van 44 ronden weer naar binnen moest om van banden te wisselen. Verder dan de elfde plaats kwam hij niet.

Vooraan reed Rosberg zonder enige bedreiging naar de overwinning toe. De Duitser bracht de spanning in het WK daardoor weer helemaal terug. Hamilton hield de schade redelijk beperkt, nadat hij door diverse reparaties aan zijn motor en bijbehorende gridstraffen vanaf de 21e plek was begonnen aan de race.

Boos
Verstappen was na afloop woest op de twee coureurs van Ferrari, Vettel en Räikkönen. "Zij hebben mijn race verziekt in bocht één", brieste de achttienjarige Nederlandse coureur.

De Fin was aangetikt door teamgenoot Vettel en knalde daardoor tegen Verstappen aan, die aan de binnenkant zat. "Niet alleen mijn vleugel was kapot, maar de hele vloer van mijn bolide. Daar had ik in alle langzame bochten last van."

Verstappen vocht later in de race een verbeten duel uit met Räikkönen, die over de boordradio klaagde over het rijgedrag van de Nederlander. "Ik ga ze er echt niet voorbij laten, ik rijd ze nog liever van de baan af", bromde Verstappen. (FOX Sports/ANP)