Robert Gesink
Robert Gesink - © ANP

Robert Gesink wint koninginnenrit in Vuelta

3 september 2016
Robert Gesink heeft de koninginnenrit in de Vuelta gewonnen. Op de Aubisque was de renner van LottoNL-Jumbo zijn medevluchters te snel af.

Het was de eerste zege voor de Condor van Varsseveld in een grote wielerronde. Het is de vijfde keer dat Gesink van start is gegaan in de Vuelta. Zesmaal nam de dertigjarige renner deel aan de Tour, één keer begon hij aan de Giro. Maandag eindigde hij in de rit naar Lagos de Covadonga als tweede.

"Ik heb geen topseizoen gehad, maar het voelt nu alsof ik helemaal terug ben", aldus Gesink.

De Fransman Kenny Elissonde kwam achter de Achterhoeker als tweede over de meet. De Rus Egor Silin eindigde als derde. De Colombiaan Nairo Quintana behoudt de leiding in het algemeen klassement. Christopher Froome volgt op 54 seconden.

De rit voerde het peloton over drie beklimmingen van de eerste categorie. De slotklim naar de top van de Aubisque was zelfs van buitencategorie.

Gesinks zege zorgt ervoor dat het jaar 2016 schier onvergetelijk wordt voor het Hollandse wielrennen. Voor het eerst sinds 1989 vond in elke grote ronde een Nederlandse etappezege plaats. (FOX Sports/ANP)