Juan Martin del Potro
Juan Martin del Potro - © ANP

Del Potro naar kwartfinales in New York na opgave Thiem

5 september 2016
Juan Martin del Potro heeft maandag de laatste acht bereikt van het US Open in New York.

De 27-jarige Argentijn hoefde in zijn partij uit de vierde ronde tegen Dominic Thiem niet tot het uiterste te gaan. De als achtste geplaatste Oostenrijker staakte in de tweede set bij een achterstand van 2-3 de strijd door een beenblessure. De eerste set had hij met 3-6 verloren.

Fysieke tegenslagen
Del Potro, die dankzij een wildcard in actie komt, won de titel in New York in 2009. Daarna was de lange Zuid-Amerikaan lange tijd uit de roulatie door zware blessures aan zijn linker- en rechterpols. Hij overwoog vanwege alle fysieke tegenslagen te stoppen, maar besloot na diverse operaties toch om terug te knokken.

Deze zomer groeit 'Delpo' weer langzaam naar zijn vroegere topniveau. De publiekslieveling strandde op Wimbledon nog in de derde ronde, maar maakte vooral bij Rio 2016 grote indruk. Hij schakelde onder anderen de toppers Novak Djokovic en Rafael Nadal uit en moest alleen in de Schot Andy Murray in de olympische finale zijn meerdere erkennen.

Del Potro, de huidige nummer 142 van de wereldranglijst, nam zijn topvorm uit Rio mee naar New York. In zijn opmars naar de kwartfinales heeft hij nog geen set verloren.

Stan Wawrinka
Del Potro speelt in de kwartfinales tegen Stan Wawrinka. De Zwitser, die in New York als derde is geplaatst, was in vier sets te sterk voor Illia Martsjenko uit Oekraïne: 6-4, 6-1, 6-7 (5), 6-3.

Het is de vierde keer op rij dat Wawrinka de laatste acht heeft bereikt. Hij haalde in 2013 en 2015 de halve finales, maar wist de titel nog niet in de wacht te slepen. (FOX Sports/ANP)