Novak Djokovic
Novak Djokovic - © ANP

Djokovic naar halve finale US Open

7 september 2016
Novak Djokovic heeft zich zonder enig probleem naar de halve finale van de US Open gespeeld.

Voor de derde keer dit toernooi kreeg de Servische titelverdediger te maken met een geblesseerde tegenstander.

Jo-Wilfried Tsonga gaf dinsdagavond na twee verloren sets op vanwege knieklachten. "Dit was het scenario waar ik vooraf op had gehoopt'', zei Djokovic, die zelf ook allesbehalve topfit aan het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar was begonnen.

De Serviër arriveerde bijna twee weken geleden met een polsblessure in New York. Het was voor Djokovic afwachten hoe het gewricht zich zou houden. Vooralsnog heeft hij zijn pols echter amper hoeven belasten.

Vrije doortocht
Nadat Djokovic in zijn eerste partij Jerzy Janowicz in vier sets had verslagen, kreeg hij een vrije doortocht naar de derde ronde omdat Jiri Vesely zich geblesseerd afmeldde. In die derde ronde gaf Michail Joezjni al na zes games op. Ook de Rus was geblesseerd geraakt.

In ronde vier zette Djokovic de jonge Brit Kyle Edmund simpel opzij, waarna dinsdag op papier een zware opgave wachtte tegen Tsonga.

Knieblessure
De nummer elf van de wereld kreeg tijdens de tweede set echter last van zijn linkerknie. Tsonga vroeg een medische time-out aan waarin hij zich liet behandelen, maar staakte de strijd toen hij ook de tweede set had verloren (3-6, 2-6). "Het was kansloos om door te gaan'', zei de Fransman.

Zo hoefde Djokovic zich opnieuw niet bovenmatig in te spannen om een ronde verder te komen. "Ik heb veel dagen vrij gehad, waarin mijn lichaam kon herstellen. Nu voel ik me bijna weer topfit.''

Halve finales
De nummer 1 op de wereldranglijst neemt het in de halve finale op tegen Gaël Monfils, die te sterk was voor landgenoot Lucas Pouille. Djokovic won de twaalf voorgaande ontmoetingen met Monfils allemaal.

Woensdag gaat de als derde geplaatste Stan Wawrinka de strijd aan met Juan Martin del Potro. Andy Murray, nummer twee, moet aan de bak tegen de Japanse Kei Nishikori. (FOX Sports/ANP)