Joost Luiten
Joost Luiten - © ANP

Amateur Caron steekt Luiten de loef af op eerste dag KLM Open

8 september 2016
Rowin Caron stak Joost Luiten donderdag onverwachts de loef af op de KLM Open.

Niet de ervaren prof Luiten, maar amateur Caron is na de eerste ronde op golfbaan The Dutch in Spijk de beste Nederlander. De 23-jarige Caron verraste met een ronde van 66 slagen, vijf onder par.

Hij deelde met die score de tweede plaats in de tussenstand, samen met zeven andere spelers.

Slechts één golfer deed het op de nieuwe locatie van het Nederlandse toernooi uit de Europese Tour iets beter, en dat was de onbekende Brit Ben Evans. Hij nam de leiding met een score van 65.

Luiten 32e
Oud-winnaar en topfavoriet Luiten kwam na de eerste rondgang over achttien holes binnen in 69 slagen (-2). Die score leverde hem de gedeelde 32e plaats op.

Caron was ingenomen met zijn lage score. Hij noteerde geen enkele bogey en schreef vijf birdies op zijn kaart.

"Ik maakte al redelijk snel birdies, dus kwam lekker op gang. Het is een fijne score", zei de Brabander, die bezig is aan zijn zesde KLM Open als amateur. Caron heeft zijn studie in de Verenigde Staten afgerond en wil nu de stap naar de profs maken.

Aan de winst in het KLM Open durfde hij niet te denken, ondanks zijn droomstart. "Ik heb vooral genoten. Het is al leuk om mee te mogen doen."

Olympische Spelen
Luiten kon zich vorige maand in Rio niet mengen in de strijd om de medailles; de nummer 73 van de wereld mopperde toen op zichzelf. Hij klaagde over vermoeidheid en voelde zich fysiek en mentaal niet top.

In Spijk, waar sinds enkele jaren een reusachtige golfbaan ligt bij het Lingebos, liep hij uitgerust de eerste afslag op.

"Ik ben fit en heb drie weken lekker mijn spel kunnen bijschaven. Ik was erg ontevreden over mijn swing. De eerste negen holes was het nog niet goed en moest ik er echt voor vechten om par te halen. Op de negende hole maakte ik mijn eerste birdie en toen kwam er eindelijk wat vertrouwen in mijn swing terug."

Titelverdediger ontbreekt
Het KLM Open kreeg vlak voor aanvang van de eerste ronde een slechte tijding van titelverdediger Thomas Pieters. De Belg was maandag bij een oefenduel met Luiten gestoken door een bij en kreeg zo'n heftige allergische reactie, dat hij zich moest afmelden. (FOX Sports/ANP)