Serena Williams.
Serena Williams. - © Pro Shots

Williams uitgeschakeld, Kerber nieuwe nummer één

9 september 2016
Topfavoriete Serena Williams is verrassend uitgeschakeld in de halve finales van de US Open.

In een zinderende partij won de 24-jarige Karolina Pliskova met 6-2, 7-6 (5). De Tsjechische staat voor de eerste keer in haar carrière in de finale van een grandslamtoernooi.

Voor de Amerikaanse is de uitschakeling extra zuur. Zij verliest daardoor haar eerste plaats op de wereldranking aan Angelique Kerber.

Williams had een valse start in de wedstrijd terwijl ze nog wel begon met een lovegame. In de eerste set werd ze daarna twee keer gebroken door de onbevangen Pliskova en de tweede keer zelfs op love: 2-6.

De Tsjechische ging rustig door in de tweede set en brak Williams, gehinderd door knieklachten, in de vijfde game. De Amerikaanse plaatste echter direct de rebreak en trok de stand weer gelijk.

De speelsters streden voor wat ze waard waren en dat leverde prachtige rally's op. In de tiebreak kwam de wedstrijd tot een apotheose.

Na snelle minibreaks kreeg Pliskova op 6-5 haar eerste matchpoint. Ze hoefde verder niets te doen want Williams sloeg een dramatische dubbele fout en zorgde zo voor haar eigen ondergang en verlies van de eerste plek op de wereldranglijst.

Kerber klopt Wozniacki
Kerber versloeg in een eenzijdige partij de 24-jarige Caroline Wozniacki: 6-4, 6-3.

"Het is ongelooflijk, wat een dag'', jubelde Kerber. "Het betekent heel veel voor me dat ik in de finale sta en dat ik ook nog eens nummer één van de wereld ben, klinkt geweldig.''

Kerber is na Steffi Graf de tweede Duitse die de mondiale ranking aanvoert. "Ik denk dat ze er heel trots op is dat ik haar opvolgster ben.'' (FOX Sports/ANP)