Novak Djokovic.
Novak Djokovic. - © Pro Shots

Djokovic en Wawrinka in eindstrijd US Open

10 september 2016
Novak Djokovic heeft voor de zevende keer in zijn carrière de eindstrijd van de US Open bereikt.

De titelverdediger rekende vrijdag in de halve finale af met de Fransman Gaël Monfils: 6-3, 6-2, 3-6, 6-2.

De Servische nummer één van de wereld neemt het zondag in de finale van het Amerikaanse grandslamtoernooi op tegen Stan Wawrinka.

De als derde geplaatste Zwitser versloeg de als zesde geplaatste Japanner Kei Nishikori in vier sets: 4-6, 7-5, 6-4, 6-2.

Zware onstandigheden
De partij tussen Djokovic en Monfils in de hitte van New York, waar de hoge luchtvochtigheid voor zware omstandigheden zorgde, kende een bizar verloop.

De Serviër liep in de eerste set al snel uit naar 5-0, maar liet de Fransman terugkomen tot 5-3, mede door drie dubbele fouten in één servicegame. De aanvoerder van de wereldranglijst haalde de set daarna alsnog binnen.

Djokovic leek op weg naar een simpele zege toen hij ook in de tweede set vijf games op rij pakte en die met 6-2 naar zich toe trok.

Monfils, die alle twaalf voorgaande ontmoetingen met Djokovic had verloren, was geen schim van de man die eerder in het toernooi met zijn atletische spel soepele overwinningen had geboekt.

Shirt aan flarden
Djokovic gaf in de derde set echter een vroege voorsprong uit handen. Monfils pakte vijf games op rij en trok de set met 6-3 naar zich toe. Uit frustratie scheurde Djokovic zijn T-shirt aan flarden.

De vierde set kende weer een opvallend verloop, met aanvankelijk breaks over en weer. Op 3-2 nam Djokovic echter het initiatief in handen en dat stond hij niet meer af.

De Serviër hoopt zondag voor de derde keer de US Open te winnen. Dat deed hij eerder in 2011 en 2015; in 2007, 2010, 2012 en 2013 verloor hij de finale.

Djokovic speelt in New York zijn 21ste grandslamfinale, één meer dan Rafael Nadal. Alleen Roger Federer stond vaker in de eindstrijd (27 keer). (FOX Sports/ANP)