Stanislas Wawrinka
Stanislas Wawrinka - © ANP

Wawrinka verslaat Djokovic in finale US Open

12 september 2016
Stan Wawrinka heeft zondag titelhouder Novak Djokovic onttroond bij de US Open in New York.

De als derde geplaatste Zwitser steeg in de finale van het laatste grandslamtoernooi van het jaar boven zichzelf uit. Met bij vlagen grandioos tennis wist hij de nummer één van de wereld van zijn dertiende major af te houden. Wawrinka zegevierde na 3 uur en 54 minuten in vier sets: 6-7(1), 6-4, 7-5, 6-3.

Voor Wawrinka was het zijn derde triomf in een grandslamtoernooi na zijn eerdere eindzeges in het Australian Open (2014) en op Roland Garros (2015). De 31-jarige Zwitser stond voor de eerste keer in de finale van het US Open

De twee jaar jongere Djokovic, die fysieke problemen had in het tweede deel van de partij, won het toptoernooi op Flushing Meadows in 2011 en 2015.

Finalesucces
Met vier overwinningen en negentien nederlagen tegen Djokovic zag ook de onderlinge statistiek er voor Wawrinka niet best uit.

Toch kon hij nog wel moed putten uit een ander opvallend feit: sinds 2013 won de Zwitser zijn laatste tien finales waarin hij uitkwam, waaronder de eindstrijd op Roland Garros in 2015, uitgerekend tegen Djokovic. Die fraaie reeks hield Wawrinka in New York in stand. (ANP)