Olivier Niggli
Olivier Niggli - © ANP

Russische hackers vallen dopingagentschap WADA aan

13 september 2016
Russische cyberspionnen hebben het internationale dopingagentschap WADA aangevallen.

Ze drongen door tot de systemen via een account dat was aangemaakt voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De aanvallers zagen gegevens van sporters, waaronder vertrouwelijke medische gegevens.

De hackers ontdekten onder meer welke atleten om medische redenen toestemming hadden gekregen om verboden middelen te gebruiken. Een deel daarvan hebben de hackers naar buiten gebracht.

Het WADA bevestigde de aanval dinsdag op de website. Volgens de waakhond zijn er geen aanwijzingen dat andere gegevens in handen van de hackers zijn gevallen.

Schadelijk
"Laat het duidelijk zijn dat deze criminele daden erg schadelijk zijn voor de pogingen om Rusland weer te vertrouwen", zei WADA-baas Olivier Niggli.

Vorige maand bleek al dat het WADA-account van de Russische atlete Joelia Stepanova was gehackt. De aanvallers probeerden waarschijnlijk haar verblijfplaats te achterhalen.

In het gehackte systeem moet Stepanova namelijk aangeven waar dopingcontroleurs haar kunnen vinden. Stepanova is een klokkenluider die de grootschalige doping in de Russische sport naar buiten bracht.

Vanwege het dopingsysteem werd Rusland deels geweerd van de Olympische Spelen en volledig buitengesloten van de Paralympische Spelen. (FOX Sports/ANP)