Sifan Hassan.
Sifan Hassan. - © Pro Shots

Sifan Hassan breekt met coach Hoedt

14 september 2016
Atlete Sifan Hassan stopt haar samenwerking met coach Honoré Hoedt.

Dat heeft ze woensdag via haar management GSC bekendgemaakt. Hoedt begeleidde Hassan sinds 2012. Ze werd in 2014 Europees kampioene op de 1500 meter.

Op diezelfde afstand werd ze Europees indoorkampioene in 2015 en derde bij de WK van dat jaar in Peking. Dit jaar pakte ze de wereldtitel indoor in Portland. Mede door een blessure liepen de Olympische Spelen van Rio uit op een teleurstelling. Hassan eindigde als vijfde op de 1500 meter.

"Honoré is een hele goede coach en we hebben samen een grote ontwikkeling doorgemaakt,'', meldde Hassan, die sinds 2013 een Nederlands paspoort heeft.

"Hij heeft mij naar de wereldtop toe getraind. Ik heb nagedacht over de weg die ik moet volgen om in Tokio 2020 voor goud te strijden. Daarbij is het onvermijdelijk dat ik soms moeilijke beslissingen moet nemen. Ik heb de afgelopen jaren alles in het teken van mijn sport gesteld en wil dat voor de komende jaren opnieuw doen, maar er zijn ook veranderingen nodig.''

Buitenland
Hassan is van plan om langdurig in het buitenland te gaan trainen en is zich momenteel aan het oriënteren op een nieuwe trainingssituatie. De twee zijn in goed overleg uit elkaar gegaan.

Hoedt: "Het is jammer dat we de successen niet samen kunnen vervolgen. Ik respecteer haar keuze, maar ben ervan overtuigd dat het huidige 'Team Sifan' het beste van twee werelden bood: Nederlandse expertise en Afrikaanse genen en hoogtestages.''

Hassan kreeg dit voorjaar te maken met een dijbeenblessure. "De afgelopen vier maanden hebben we extreem intensief gewerkt om de puzzelstukjes op zijn plek te krijgen. De tijd was te kort voor goud'', aldus Hoedt. (ANP)