Tom Dumoulin krijgt de roze trui na de gewonnen proloog in Apeldoorn
Tom Dumoulin krijgt de roze trui na de gewonnen proloog in Apeldoorn - © ANP

Honderdste editie Giro d'Italia start op Sardinië

14 september 2016
De honderdste editie van de Ronde van Italië gaat volgend jaar van start op het eiland Sardinië.

Dat maakte de organisatie van de Giro d'Italia woensdag in Milaan bekend. “De mooiste wedstrijd ter wereld op de mooiste plek ter wereld”, luidde de toelichting bij de onthulling.

De Italiaanse wielrenner Fabio Aru van Astana, geboren op het eiland, was bij de bekendmaking van de eerste drie etappes aanwezig. Eind oktober presenteert de organisatie het volledige parcours van de Giro.

Het peloton gaat op 5 mei van start in Alghero en wordt over 203 kilometer naar Olbia geleid. Die etappe langs de noordkust van het eiland is redelijk vlak en eindigt mogelijk in een massasprint.

De tweede rit van 208 kilometer voert van Olbia naar Tortolì en kent drie lange beklimmingen. De derde dag op Sardinië is wederom voor de sprinters, die op het nagenoeg vlakke parcours van Tortolì naar Cagliari over 148 kilometer om de etappezege kunnen strijden.

Tien jaar na dato
De laatste keer dat de Italiaanse rittenkoers van start ging op Sardinië was in 2007. De Italiaan Enrico Gasparotto kon toen de roze leiderstrui aantrekken nadat zijn team Liquigas de openingstijdrit had gewonnen van Caprera naar La Maddalena, twee door een brug verbonden kleinere eilanden voor de kust van Sardinië.

Het peloton verbleef in 2007 drie dagen op het Italiaanse eiland en deed toen ook de plaatsen Olbia en Cagliari aan.

Dit jaar vond de 'Grande Partenza' van de Italiaanse rittenkoers plaats in Apeldoorn. Tom Dumoulin veroverde de eerste roze trui met zijn overwinning in de proloog. Marcel Kittel won op de tweede en derde dag in respectievelijk Nijmegen en Arnhem. (FOX Sports/ANP)