Tony Gallopin.
Tony Gallopin. - © Pro Shots

Tony Gallopin de sterkste in GP Wallonië

14 september 2016
De Franse wielrenner Tony Gallopin heeft woensdag de Grand Prix van Wallonië gewonnen.

De coureur van Lotto-Soudal plaatste in de finale op de Citadel van Namen een splijtende demarrage op iets meer dan een kilometer van de eindstreep en bleef in de laatste meters de Tsjech Petr Vakoc van Etixx-Quickstep net voor.

De Belg Jérôme Baunies finishte op gepaste afstand als derde. De Nederlander Huub Duijn beloonde het werk dat zijn ploeg Roompot de hele koers liet zien met een vierde plaats.

Gallopin eindigde in 2014 al eens als tweede in de eendaagse koers van Beaufays naar Namen. Destijds werd hij net geklopt door Greg van Avermaet.

Roompot
De volledig Nederlandse ploeg Roompot liet woensdag een sterke indruk achter in Wallonië. Reinier Honig maakte deel uit van een vroege ontsnapping die tot 26 kilometer van de finish overeind bleef.

Na de mislukte vlucht koos kopman Pieter Weening voor de aanval maar ook hij slaagde niet. Duijn maakte in de slotfase deel uit van een veelbelovende kopgroep met vertegenwoordiging uit de belangrijkste grote ploegen.

Ook die poging strandde. De strijd werd na 205 kilometer race beslist op de steile citadel van de Belgische plaats. Weening liet zich nogmaals zien maar kon het tempo van Gallopin niet volgen. Duijn werd de beste Nederlander. (ANP)