Anna van der Breggen
Anna van der Breggen - © ANP

Wielrenster Anna van der Breggen Europees kampioen

17 september 2016
Wielrenster Anna van der Breggen heeft zaterdag weer een titel aan haar erelijst toegevoegd.

De olympisch kampioene op de weg veroverde eveneens het goud in de wegrace bij de eerste Europese kampioenschappen.

Van der Breggen won in het Franse Plumelec de eindsprint van de groep rensters die vooraan wist te blijven na een rit over 111 kilometer. De Poolse Katarzyna Niewiadoma pakte het zilver en de Italiaanse Elisa Longo Borghini het brons.

Topseizoen
De 26-jarige Van der Breggen beleeft een topseizoen. Niet alleen pakte ze goud in de wegrace in Rio, ze behaalde daar ook brons op de tijdrit. Bij de EK in Plumelec had ze donderdag ook al zilver gepakt in de tijdrit.

Aanval op Niewiadoma 
In de wegrace liet de geboren Zwolse zich pas in de slotkilometer zien, toen alle vluchters waren ingerekend en ook alle late ontsnappingen mislukt. Van der Breggen reageerde in de beklimming van de Cote de Cadoulal alert op een uitval van Niewiadoma en passeerde haar vlak voor de meet.

Landgenote Lucinda Brand was een van de acht rensters die op een kleine 50 kilometer van de finish op avontuur ging en een dikke minuut voorsprong nam. Brand probeerde het met nog zo'n 20 kilometer te gaan solo, maar ze kreeg drie rijdsters mee. Op een ronde voor het einde werd het viertal bijgehaald.

In Plumelec was er ook nog een top 10-notering voor Marianne Vos. De Brabantse werd zevende. (FOX Sports/ANP)