Regerend Davis Cup-winnaar Groot-Brittannië
Regerend Davis Cup-winnaar Groot-Brittannië - © ANP

Opzet Davis Cup en Fed Cup op de schop

21 september 2016
De opzet van de finales van de Davis Cup en de Fed Cup, de landencompetities voor respectievelijk mannen en vrouwen in het tennis, zal binnenkort veranderen.

De finales zouden onder meer op een van tevoren bepaalde locatie moeten worden gespeeld, zoals dat bijvoorbeeld in het Europese voetbal gebruikelijk is.

De internationale tennisbond ITF beraadt zich over een nieuwe opzet van beide toernooien, onder meer om de uitstraling te vergroten. Dat zegt ITF-voorzitter David Haggerty woensdag in een gesprek met persbureau Reuters.

In het huidige systeem speelt een van de twee finalisten in eigen land. Andere plannen die mogelijk in 2018 worden toegepast, zijn het inkorten van de lengte van de partijen, die nu nog volgens het best-of-five systeem worden gespeeld, en de uitbreiding van de hoogste groep van de Fed Cup van acht naar zestien landen.

Steden
Steden kunnen een gooi doen naar de organisatie van de finales, die volgens Haggerty bij de vrouwen mogelijk een Final Four-weekend wordt met vier landen.

Haggerty wilde niet zeggen wat een stad moet betalen om de finale van de Daviscup binnen te halen. Hij streeft ernaar de keuze, eventueel voor twee of drie jaar, ruim van tevoren te kunnen maken.

“In de Davis Cup weten we nu dat Kroatië en Argentinië in de finale staan, maar nog niet in welke stad die gehouden wordt”, zei Haggerty. “Zo is het moeilijk plannen en kort dag om mensen enthousiast te krijgen. Als je voordat de competitie begint al weet waar de finale is, kunnen tennisfans zich daarop verheugen en plannen maken om af te reizen.” (FOX Sports/ANP)