Luka Pibernik.
Luka Pibernik. - © ANP

Sloveen Pibernik wint zesde etappe Eneco Tour

24 september 2016
De Sloveense wielrenner Luka Pibernik heeft zaterdag de zesde etappe van de Eneco Tour gewonnen.

De rit ging van Riemst naar Lanaken over 197 kilometer. Pibernik, die rijdt voort het Italiaanse Lampre-Merida, won de sprint van een groepje van vijf, dat het jagende peloton net voorbleef. De Brit Mark McNally werd tweede, de Belg Bert Van Lerberghe derde.

De leiderstrui bleef in handen van de Australiër Rohan Dennis van BMC. Zondag eindigt de zevendaagse etappekoers met een rit naar Geraardsbergen, waarin zeventien hellinkjes zijn opgenomen.

Voor de 22-jarige Pibernik, al twee keer kampioen van zijn land, was het zijn eerste zege in de WorldTour. Hij was een van de zes renners die vroeg in de koers in de aanval gingen. De Nederlander Berden de Vries hoorde daar ook bij. De renner van Team Roompot moest op de Halembaye, ruim 20 kilometer voor de streep, zijn medevluchters echter laten gaan.

De sprintersploegen brachten het verschil in de finale langzaam terug, maar tot een samensmelting kwam het net niet. De Italiaan Giacomo Nizzolo won de pelotonsprint om plaats zes.

Ongeloof
Pibernik kon het amper geloven. "Mijn ploegleider had 's ochtends gezegd dat ik mee moest gaan met de vroege ontsnapping. Dat lukte. Maar pas een kilometer voor de streep begon ik te geloven dat we echt om de overwinning gingen sprinten.''

De Sloveen koos het wiel van de Fransman Alexis Gougeard. "Hij had op mij de sterkste indruk gemaakt.'' Zo'n 200 meter voor de streep kwam hij uit diens wiel en sprintte hij naar de winst.

In het klassement heeft Dennis, met een pittige tocht door de Vlaamse heuvels rond Geraardsbergen voor de boeg, 16 seconden voorsprong op zijn Amerikaanse ploeggenoot Taylor Phinney.

De Duitser Tony Martin staat derde. Daarna volgen wereldkampioen Peter Sagan en Niki Terpstra, die beiden 27 seconden moeten goedmaken op Dennis. (ANP)