Niki Terpstra
Niki Terpstra - © ANP

Niki Terpstra wint op slotdag de Eneco Tour

25 september 2016
Niki Terpstra heeft zondag de Eneco Tour op zijn naam geschreven.

De 32-jarige Noord-Hollander uit de Belgische equipe Etixx-QuickStep deed in de zevende en laatste etappe, van Bornem naar Geraardsbergen met onderweg tal van hellingen, een geslaagde greep naar de macht.

Terpstra bleef met twee anderen voorop over uit een kopgroep van negen man. De ritzege ging in Geraardsbergen naar Edvald Boasson Hagen uit Noorwegen, maar Terpstra pakte de eindzege. Hij is na Lars Boom (2012) de tweede Nederlandse winnaar van de Eneco Tour.

De Australiër Rohan Dennis was als klassementsleider aan de slotetappe begonnen, maar de renner van BMC kwam een kleine 50 kilometer voor de streep ten val op de door de regen glad geworden wegen. Dennis stapte in de slotfase af, toen Terpstra al buiten bereik was geraakt.

'Gouden kilometer'
De troef van Etixx-QuickStep, die als nummer vijf van het klassement aan de etappe was begonnen met 27 seconden achterstand, koos in de finale de aanval. Hij pakte tijdens de zogeheten 'gouden kilometer' het maximale aantal van negen bonusseconden en verschafte zichzelf daarmee een nog beter uitzicht op de eindzege.

De kopgroep dunde op de vele hellingen langzaam uit en uiteindelijk bleef Terpstra vooraan over met Boasson Hagen (Dimension Data) en de Belg Oliver Naesen (IAM Cycling). De Noorse kampioen was op de natte klinkertjes van de Muur van Geraardsbergen de sterkste, Terpstra kwam als tweede over de streep. Tom Dumoulin reed naar de vierde plek.

In het eindklassement werd Naesen tweede en wereldkampioen Peter Sagan derde. Met Jos van Emden (vijfde), Wilco Kelderman (zesde) en Dumoulin (negende) bevatte de top tien nog drie Nederlanders. (FOX Sports/ANP)