Kai Reus
Kai Reus - © ANP

Reus stopt definitief met wielrennen

27 september 2016
Kai Reus stopt met wielrennen, dit keer definitief. De 31-jarige coureur van Team Roompot - Oranje Peloton gaat zich na een teleurstellend verlopen seizoen richten op het leven na zijn sportloopbaan.

"Ik heb er vrede mee", zei Reus. "Gelukkig heb ik me het afgelopen jaar nog een paar keer kunnen laten zien. En voor mezelf bewezen dat ik het nog kan."

Reus werd in 2003 wereldkampioen bij de junioren en stond te boek als een groot talent. In 2007 kwam hij zwaar ten val tijdens een trainingsrit in Frankrijk, waarna hij elf dagen in kunstmatige coma lag.

"Het geestelijke en lichamelijke gevecht om daarna weer te kunnen functioneren als mens en als topsporter zijn voor mij de grootste overwinningen gebleken", aldus Reus. "Dit had ook volledig mis kunnen gaan."

Tegenslagen
Hij vocht terug, maar ook het vervolg van zijn wielercarrière zat vol tegenslagen. Nadat Reus tijdelijk was gestopt en een uitstapje had gemaakt naar het marathonschaatsen, maakte de Noord-Hollander zijn rentree in het peloton bij continentale ploegen.

Een sterk optreden eind februari tijdens de Omloop het Nieuwsblad leverde hem een contract op bij Team Roompot, nadat hij daarvoor op amateurbasis had gereden voor Veranda's Willems.

Mede door een valpartij in de Vierdaagse van Duinkerken, waarbij hij een hersenschudding opliep, kon Reus zich in het oranje shirt echter weinig laten zien.

"De ernstige valpartijen in het voorjaar, waarbij jongens zwaargewond raakten of zelfs zijn overleden, zijn voor mij de laatste druppel geweest", aldus Reus. "Ik kwam tot de conclusie dat mijn gezin belangrijker is dan mijn sport." (FOX Sports/ANP)