Gegard Mousasi
Gegard Mousasi - © ANP

UFC 204: D-Day in Manchester voor Mousasi en Struve

8 oktober 2016
Mixed Martial Arts (MMA) viert hoogtij in Nederland. Na het verloren titelgevecht van Alistair Overeem vorige maand is het zaterdag de beurt aan Gegard Mousasi en Stefan Struve om de Nederlandse eer hoog te houden in de UFC.

Beide vechters gaan in Manchester vol goede moed de octagon in. Struve was in mei heer en meester in Ahoy tegen Antonio Silva en Mousasi won dit jaar al twee keer.

Mousasi – Belfort
De in Iran geboren Mousasi heeft na zijn teleurstellende verlies tegen Uriah Hall vorig jaar de weg naar boven weer gevonden op de UFC-rankings, met een negende plaats in het middengewicht. Na twee knappe overwinningen is Vitor Belfort de volgende tegenstander.

Belfort is met zijn 39 jaar een oude rot, maar zeker niet ongevaarlijk. De Braziliaan heeft namelijk de meeste knock-outs en de meeste overwinningen tijdens de eerste ronde in de historie van de UFC op zijn naam staan.

The Phenom verloor echter twee van zijn laatste drie partijen en is sinds hij gepakt werd op het gebruik van testosteron niet meer de oude. Een uitgelezen kans dus voor de 31-jarige Mousasi om zich hogerop de UFC-ladder te slaan.

Struve – Omielanczuk
Het verhaal van Struve is bekend: als zeventienjarige maakte The Skyscraper zijn debuut in de MMA en drie jaar later tekende hij zijn eerste UFC-contract. Een veelbelovende carrière werd een halt toe geroepen door een lekkende aorta.

Na lang kwakkelen met zijn gezondheid is de inmiddels 28-jarige Struve klaar om de aanval te openen. Daniel Omielanczuk moet Struves volgende slachtoffer worden.

Het affiche mag er wezen: Struve is door de UFC als twaalfde gerangschikt, Omielanczuk als veertiende. Daarnaast won de Polish Bear zijn vorige vier gevechten.

Bisping – Henderson
Wat opvalt, is dat Omielanczuk voor de derde keer in vier gevechten in het voorprogramma staat van Michael Bisping.

En laat Bisping nou de man zijn om wie het in Manchester draait. Hij krijgt voor het eerst de kans om zijn UFC-titel in het middengewicht te verdedigen.

Dat doet de Engelsman in eigen land tegen Dan Henderson, van wie hij in 2009 nog verloor. Saillant detail: Mousasi won in 2015 al na zeventig seconden van Henderson. (FOX Sports)

UFC 204 in Manchester is in de nacht van zaterdag op zondag vanaf 04:00 uur LIVE te zien op FOX Sports 2.